Washington

Obama reclama a Putin que rebaixi la tensió a l'est d'Ucraïna

El president nord-americà demana que els grups prorussos deixin d'ocupar els edificis governamentals.

RedaccióActualitzat

Barack Obama ha demanat aquesta nit a Vladímir Putin que faci servir la seva influència per contenir els grups prorussos que ocupen edificis governamentals a l'est d'Ucraïna. En una conversa telefònica, Obama li ha dit que "totes les forces irregulars que hi ha a Ucraïna han de deixar les armes", segons informa la Casa Blanca en un comunicat en què es concreta que la conversa s'ha fet a iniciativa del mandatari rus. Putin, però, ha negat que hi tingui res a veure.

El president nord-americà ha traslladat a Putin la seva "profunda preocupació" pel "suport" del govern rus a les accions dels "grups separatistes prorussos que amenacen de desestabilitzar i debilitar el govern ucraïnès".

Aquesta conversa telefònica entre tots dos líders arriba dos dies abans de la reunió a Ginebra, on representants de la Unió Europea, els Estats Units, Ucraïna i Rússia intentaran consensuar una sortida a la crisi. Obama ha aprofitat la trucada telefònica a Putin per advertir-li que haurà d'afrontar noves sancions si no atén les peticions internacionals perquè retiri les seves tropes de la frontera ucraïnesa. De fet, la UE va acordar dilluns ampliar tímidament les sancions a dirigents russos.

Obama ha insistit que encara és possible la solució diplomàtica, però ha avisat que cal que Rússia "renunciï a la seva intimidació militar a les fronteres d'Ucraïna, a la seva provocació armada i a la retòrica dels seus oficials".

Mentrestant, sobre el terreny, els activistes russòfons es veuen forts i no fan cas de l'ultimàtum del govern ucraïnès per deixar els edificis oficials que ocupen. Kíev ja ha enllestit l'operació militar per fer-los-en fora.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut