Kíev

Diversos morts en combats entre forces ucraïneses i milícies prorusses a l'aeròdrom de Kramatorsk

Un portaveu del Ministeri de Defensa confirma que diverses persones han mort en combats en l'inici de l'operació antiterrorista a l'est d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

Diverses persones han mort en els combats entre forces especials ucraïneses i milícies prorusses a l'aeròdrom de la ciutat de Kramatosk, a la zona oriental de Donetsk. "Sí, hi ha morts", ha confirmat un portaveu del Ministeri de Defensa ucraïnès a l'agència UNN. Segons ha anunciat el president interí d'Ucraïna, Oleksander Turtxínov, en aquesta operació les forces ucraïneses han aconseguit recuperar el control de l'aeròdrom de Kramatorsk.

Mitjans russos, citant fonts de les milícies, informen que el nombre de morts podria oscil·lar entre quatre i onze, tots ells del bàndol dels sublevats. Kramatorsk és una ciutat de 165.000 habitants que s'ha convertit en un baluart de la sublevació contra el govern de Kíev. És precisament allà on les Forces Armades ucraïneses han iniciat una "operació especial" contra els separatistes prorussosMitjans locals informen sobre la presència de blindats i sons de trets a prop de l'aeròdrom de la ciutat.

D'altra banda, el Servei de Seguretat Ucraïnès ha confirmat que també hi ha en marxa una operació antiterrorista a Slaviansk, una altra ciutat de l'est del país.

El cap de l'operació antiterrorista, el general Vasili Krutov, ha advertit a les milícies prorusses que "no hi haurà més ultimàtums" i que l'exèrcit ucraïnès "combatrà els invasors estrangers". En declaracions fetes a un grup de reporters, Krutov ha dit que "els ultimàtums són cosa de civils. Això és una operació militar". El general calcula que són "al voltant de 300" els homes armats que actuen a l'est del país.

Turtxínov anuncia una operació "per etapes"

Turtxínov ha anunciat aquest dimarts l'inici d'una operació antiterrorista a l'est del país. Aquesta és la zona on els separatistes prorussos ignoren l'ultimàtum del govern ucraïnès per deixar els edificis oficials que ocupen, un ultimàtum que va expirar fa poc més de 24 hores.

"Aquesta matinada, al nord de la regió de Donetsk, ha començat l'operació antiterrorista", ha anunciat Turtxínov en l'obertura de la sessió plenària de la Rada Suprema, el Parlament ucraïnès. L'operació començarà "per etapes, de manera sospesada i responsable", ha dit el president interí, que ha subratllat que "l'objectiu d'aquestes accions és defensar als ciutadans d'Ucraïna, frenar el terror i els intents de desmembrar el país".

De moment ha sortit cap a l'est, un batalló de la Guàrdia Nacional, amb voluntaris de les unitats d'autodefensa de Maidan, epicentre a Kíev de la revolta que va derrocar al president prorus, Víktor Ianukóvitx. El govern ucraïnès vol desarmar i desallotjar els prorussos dels edificis públics que ocupen diverses ciutats de la regió. En una d'aquestes ciutats, Kramatorsk, els prorussos han abandonat voluntàriament el quarter general de la policia que ocupaven des de dissabte. "Han marxat per decisió pròpia", ha assegurat un portaveu de la policia a la regió de Donetsk, Igor Dyomin. També hi ha voluntaris ucraïnesos que s'han quedat a Kíev per defensar instal·lacions oficials, com el mateix Parlament.

L'OTAN demana a Rússia que deixi de ser un problema

A Brussel·les, el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, ha demanat a Rússia que deixi de ser part del problema i comenci a ser part de la solució. Ho ha fet en el seu compte de Twitter alhora que ha reiterat la seva profunda preocupació per la situació a Ucraïna.​

Els moviments militars del govern de Kíev arriben unes hores després que el president dels Estats Units, Barack Obama, hagi demanat a Vladímir Putin, en una conversa telefònica, que rebaixi la tensió a l'est d'Ucraïna. Obama reclama al president rus que faci servir la seva influència per contenir els grups prorussos que ocupen edificis governamentals.

Des de les Nacions Unides, mentrestant, s'ha demanat a les autoritats de Crimea que han de desarmar i dissoldre immediatament tots els grups paramilitars que operen fora de la llei. La recomanació la fa la missió d'observació dels drets humans de l'ONU, que fa poc ha visitat aquesta república autònoma d'Ucraïna, annexionada a Rússia. Pels enviats de l'ONU és fonamental que el govern de Crimea protegeixi als seus ciutadans de les accions d'aquests grups armats il·legals i s'asseguri que sigui la policia la que fa complir la llei.

Les accions dels paramilitars, conclou l'informe, generen una gran preocupació, les seves operacions de seguretat son abusives i van contra els drets humans fonamentals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut