Francesc Homs ha reiterat que els criteris per a una secessió seran polítics i econòmics.
Francesc Homs ha reiterat que els criteris per a una secessió seran polítics i econòmics.
Barcelona

Homs: "Per ser expulsats, se'ns haurà de reconèixer com a Estat"

Homs respon la Comissió Europea, que l'endemà de l'informe del CATN ha reiterat que Catalunya quedaria fora dels tractats

RedaccióActualitzat

El camí cap a la consulta i l'informe del Consell per a la Tansició Nacional han centrat la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. No hi ha un "manual d'instruccions" quan un territori es vol independitzar de la UE i quins són els criteris, ha assegurat el conseller de la Presidència.

Francesc Homs responia així les declaracions d'Alejandro Ulzurrun, portaveu de la Comissió Europea, que ha reiterat que una Catalunya independent quedaria fora dels tractats i, per tant, fora de la Unió. "Si una part d'un Estat membre deixa de ser part d'aquest territori perquè es converteix en independent, els tractats no s'aplicaran més en aquest territori". Ulzurrun ha recordat que José Manuel Durao Barroso s'ha pronunciat en la mateixa línia.

Homs ha afirmat que "tots els comentaris són legítims, però no són posicions oficials ni acordades per la UE". El conseller ha explicat com diferents eurodiputats han preguntat a la Comissió sobre la seva posició oficial. Brussel·les ha establert que el criteri per definir-se davant d'un procés de secessió és que un estat membre l'hi demani. "Crida l'atenció que alguns pronostiquin que Catalunya sortirà de la UE, perquè estan dient que reconeixeran Catalunya com a estat. Ens amenacen per tot arreu que quedarem expulsats, però per estar expulsats se'ns haurà de reconèixer com a Estat".

El portaveu del govern català també ha parlat de les advertències d'expulsió automàtica. Homs ha remès als dirigents que llancen aquestes alertes a llegir-se l'informe del Consell per a la Transició Nacional en comptes de "parlar d'oïda" o a "cop de titular". "Enlloc està escrit que t'expulsin l'endemà, ni que quedis a dins. Per tant,  serà en el marc de l'espai de la política i dels interessos econòmics on es decidiran les coses".

La Generalitat vol deixar les polèmiques a banda i centrar-se ara a prendre "totes les decisions que siguin necessàries per poder fer la consulta el 9 de novembre i facilitar informació a tothom perquè puguin tenir eines de contrast a l'hora de poder votar en aquesta consulta."

Anar al contingut