Brussel·les

La Comissió Europea manté que Catalunya sortirà de la UE si s'independitza

Un portaveu admet que només es pronunciaran sobre les conseqüències legals davant un escenari concret

RedaccióActualitzat

La posició de la Comissió Europea sobre què passaria amb una Catalunya independent es manté invariable malgrat l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) que nega que el principat surti de la UE de forma automàtica en cas de secessió. Un portaveu comunitari ha donat per fet que els tractats europeus es deixaran d'aplicar a Catalunya si s'independitza d'Espanya, però també ha admès que l'executiu de Brussel·les només es pronunciarà sobre les conseqüències legals davant d'un escenari concret.

El portaveu de l'executiu comunitari, Alejandro Ullurzun, que ha repetit la doctrina oficial de la Comissió: "Un nou Estat independent es convertiria, pel fet de la seva independència, en un país tercer respecte a la UE, i els tractats ja no s'aplicarien en el seu territori des del dia de la seva independència". Ullurzun, que ha admès que la Comissió està al cas de l'informe català, ha afegit que no faran "cap comentari específic" sobre el document.

Després de la publicació de l'informe, els liberals europeus han pressionat Rajoy perquè obri la Constitució a la petició de la Generalitat, mentre que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha insistit que no hi ha cap manual sobre aquest afer i ha destacat que, per ser expulsats de la UE, primer cal reconèixer Catalunya com a Estat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut