Moscou

Putin insta l'ONU a condemnar les accions militars a l'est d'Ucraïna i Washington les avala

La Casa Blanca no té previst de moment enviar suport militar a la zona

RedaccióActualitzat

El president rus, Vladímir Putin, ha instat les Nacions Unides i la comunitat internacional a condemnar les accions militars que el govern de Kíev ha dut a terme a l'est d'Ucraïna, que haurien causat diversos morts. Forces especials ucraïneses i milícies prorusses s'han enfrontat a la zona oriental de Donetsk, en una operació que el govern ucraïnès ha qualificat d'"antiterrorista" i que arriba després de l'ultimàtum que l'executiu d'Oleksander Turtxínov va donar als prorussos perquè abandonessin els edificis oficials que havien ocupat.

Putin ha alertat per telèfon el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que Rússia espera una "condemna clara a aquestes accions anticonstitucionals". També ha parlat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, a qui ha advertit, en una conversa per telèfon, que l'ofensiva de l'exèrcit ucraïnès col·loca el país al límit d'una guerra civil.

La resposta que hi ha donat la comunitat internacional, però, s'allunya d'aquest objectiu. El mateix president de l'ONU ha demanat a totes les parts que rebaixin la tensió i ha advertit que qualsevol empitjorament de la crisi serà "profundament perjudicial".

Per la seva part, els Estats Units han donat suport al govern d'Ucraïna en aquesta escalada militar, que consideren "moderada", però des de la Casa Blanca han confirmat que de moment no hi ha prevista assistència militar a la zona per part de l'exèrcit nord-americà.

Des de Brussel·les, l'OTAN ha demanat a Rússia que deixi de ser un problema. El secretari general de l'organització, Anders Fogh Rasmussen, ha demanat a Rússia que comenci a ser part de la solució. Ho ha fet en el seu compte de Twitter alhora que ha reiterat la seva profunda preocupació per la situació a Ucraïna.​

També el president dels Estats Units, Barack Obama, ha demanat a Vladímir Putin, en una conversa telefònica, que rebaixi la tensió a l'est d'Ucraïna. Obama ha reclamat al president rus que faci servir la seva influència per contenir els grups prorussos que ocupen edificis governamentals.

Per la seva banda, el ministre britànic d'Afers Estrangers, William Hague, ha instat Moscou a condemnar les accions dels separatistes russòfons.

Des de les Nacions Unides, mentrestant, s'ha demanat a les autoritats de Crimea que han de desarmar i dissoldre immediatament tots els grups paramilitars que operen fora de la llei. La recomanació la fa la missió d'observació dels drets humans de l'ONU, que fa poc ha visitat aquesta república autònoma d'Ucraïna, annexionada a Rússia. Pels enviats de l'ONU és fonamental que el govern de Crimea protegeixi els seus ciutadans de les accions d'aquests grups armats il·legals i s'asseguri que sigui la policia la que fa complir la llei.

Les accions dels paramilitars, conclou l'informe, generen una gran preocupació, les seves operacions de seguretat són abusives i van contra els drets humans fonamentals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut