Molts transsexuals de l'Índia han de dedicar-se a la prostitució o a la mendicitat perquè són rebutjats per la societat. (Foto: Reuters)
Molts transsexuals de l'Índia han de dedicar-se a la prostitució o a la mendicitat perquè són rebutjats per la societat. (Foto: Reuters)
Nova Delhi

L'Índia reconeix els transsexuals com a "tercer gènere"

Aquest veredicte històric permetrà als transsexuals acollir-se als programes d'assistència social

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de l'Índia ha reconegut els drets dels transsexuals a identificar-se oficialment com a "tercer gènere", diferent del masculí i el femení. Els jutges han justificat la seva decisió perquè es tracta d'una qüestió de "drets humans". Aquest veredicte històric permetrà als prop de tres milions d'indis que integren aquest col·lectiu ser inclosos als programes d'assistència social.

Fins ara l'únic cas on un transsexual podia marcar un gènere diferent al femení o masculí era el cens electoral, que l'any passat va incloure la casella "altres".

En la seva interlocutòria, el tribunal demana al govern que incorpori aquests ciutadans al sistema de "discriminació positiva", que des del 1950 reserva llocs de treball a l'administració pública i a la universitat per a membres de les castes més baixes.

La decisió del Suprem ha estat rebuda amb entusiasme entre els transsexuals de l'Índia. I és que aquest col·lectiu pateix una gran discriminació al país asiàtic i molts no tenen més remei que dedicar-se a la prostitució o la mendicitat perquè són rebutjats per la família i per la societat.

L'Índia no és el primer país de la zona que aprova el tercer gènere. El Nepal, el 2007, i el Pakistan, el 2012, van prendre decisions similars.

Aquesta sentència arriba després que el Suprem declarés il·legals les relacions homosexuals. Va ser al desembre, quatre anys després que el Tribunal Superior de Nova Delhi considerés nul l'article 377 del Codi Penal, que penalitzava aquestes relacions amb fins a 10 anys de presó. Malgrat la recuperació d'aquest article, en comptades ocasions s'empresona una persona per mantenir relacions homosexuals, però aquesta llei s'utilitzava per extorsionar gais, lesbianes i transsexuals.

La decisió d'instaurar de nou aquesta norma de l'època victoriana imposada pels britànics el 1861 va generar un gran descontentament en el col·lectiu homosexual, que va veure limitats els seus drets i es veia indefens davant la llei. Amb la decisió de reconèixer els transsexuals, no està clar com quedarà l'aplicació de l'article 377.

Anar al contingut