Kíev

Soldats ucraïnesos es passen al bàndol prorús a Sloviansk i l'OTAN es prepara per reforçar la presència militar a l'Europa Oriental

Soldats ucraïnesos es passen al bàndol prorús a Sloviansk, focus de la rebel·lió prorussa al sud-est del país

RedaccióActualitzat

La situació a Ucraïna podria haver entrat en una nova i incerta fase després que, aquest matí, un comboi militar amb la bandera russa ha estat vist entrant a la ciutat de Sloviansk, focus de la rebel·lió prorussa al sud-est del país. Les últimes informacions indiquen que serien desertors de l'exèrcit d'Ucraïna que s'han posat al costat dels activistes prorussos de la zona, que, d'aquesta manera, tindrien el suport d'artilleria i blindats.

Mentrestant, testimonis de periodistes de l'agència de notícies britànica Reuters i la francesa France Presse han explicat que tres blindats i un camió que transportava homes armats han estat vistos a Kramatorsk, el lloc on ucraïnesos i prorussos s'han enfrontat pel control de l'aeroport. Milicians armats també han ocupat aquest matí l'Ajuntament de Donetsk, a l'est, on controlen la seu del govern regional.

El primer ministre d'Ucraïna, Arseni Iatseniuk, ha acusat Rússia d'exportar terrorisme enviant tropes encobertes per organitzar els separatistes armats prorussos, que han atacat les forces ucraïneses i han ocupat edificis oficials en una desena de ciutats de l'est. Iatseniuk demana al govern rus que suspengui immediatament l'enviament d'homes, condemni els terroristes i faci que desocupin els edificis oficials ucraïnesos.

A les últimeas hores, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha dit que Ucraïna és al llindar de la guerra civil. Així l'hi ha transmès aquesta nit a la cancellera alemanya, Angela Merkel, en una conversa telefònica. Abans, Putin havia demanat a l'ONU que condemnés l'operació ucraïnesa.

L'OTAN reforça la presència militar a l'Europa Oriental

Davant la crisi d'Ucraïna, l'OTAN reforçarà de forma immediata el seu desplegament militar a l'Europa oriental. Es mobilitzaran nous efectius de terra, mar i aire, segons ha anunciat el seu secretari general, Anders Fogh Rasmussen. Això implica més militars, avions i vaixells als països del Mar Bàltic i la Mediterrània de l'Est, entre altres.

Aquestes mesures s'han decidit aquest migdia en una reunió d'ambaixadors de l'OTAN a Brussel·les. L'organització, però, continua apostant per una solució política com a única sortida a la crisi entre Rússia i Ucraïna.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut