Susana Díaz en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Susana Díaz en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Sevilla

La Junta acusa el govern espanyol d'obrir una "causa general contra Andalusia"

Interior nega haver filtrat la investigació, però l'executiu andalús li demana que doni la cara i en faciliti les dades

RedaccióActualitzat

La difusió de la investigació sobre el presumpte frau en ajudes a la formació a Andalusia ha indignat el govern d'aquesta comunitat. La Junta ha acusat el govern espanyol d'obrir una "causa general contra tot Andalusia" i ha exigit al Ministeri de l'Interior que doni la cara. L'organisme que dirigeix Jorge Fernández Díaz ha negat haver filtrat la investigació, però la Junta li ha demanat que doni "dades i cognoms de les institucions o empreses" implicades en el suposat frau o, en cas contrari, que "demani disculpes i retiri l'acusació".

El conseller andalús d'Educació, Cultura i Esport, Luciano Alonso, ha exigit una "rectificació immediata" al Ministeri per fomentar la idea que hi ha un "frau massiu". La cartera de Fernández Díaz ha desmentit "categòricament" haver filtrat les diligències, que van començar el maig del 2013.

D'altra banda, el conseller andalús ha instat la Comissió Europea a demanar explicacions a Interior, després que Brussel·les ha demanat que se li confirmi si els fons que s'haurien defraudat procedien del Fons Social Europeu. "El Ministeri ha desaparegut, hem intentat contactar-hi, però no es posa al telèfon", s'ha queixat Alonso, que ha garantit col·laboració amb la justícia.

El conseller ha acusat el PP andalús i el govern de Mariano Rajoy de no haver tingut en compte "el que suposa acusar tot el teixit associatiu i institucional de participar en un entramat de corrupció".

Des dels populars andalusos han demanat la compareixença "immediata" al Parlament de la presidenta de la Junta, Susana Díaz, perquè expliqui el cas i obri una investigació interna per un suposat frau que "està robant les oportunitats i somnis" de milers d'andalusos.

Des d'Esquerra Unida s'han declarat "molt preocupats" per les informacions i ha demanat celeritat a la Junta per esclarir els fets. "Suposem que alguna cosa s'està fent perquè no es pot esperar que vingui la Guàrdia Civil a buscar els papers, com va passar a la seu de la UGT", han dit.

El PSOE andalús ha assegurat que serà "implacable" si es demostra el frau perquè els diners públics són "sagrats, i més quan parlem de fons públics destinats a l'ocupació", ha afirmat la secretària de Consum, Estefanía Martín.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut