Pintura en esprai i "pochoir" sobre llenç de l'artista Jaume Xifra.
Pintura en esprai i "pochoir" sobre llenç de l'artista Jaume Xifra.
París

Mor als 80 anys l'artista conceptual català Jaume Xifra

Entre les seves obres més destacades hi la sèrie de "Pochoirs", pintures fetes amb esprai i plantilles que denunciaven el creixent consumisme

RedaccióActualitzat

Mor l'artista Jaume Xifra, considerat un dels grans de la generació de l'art conceptual català. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l'ha recordat com a un creador nat, inconformista i interdisciplinari.

Xifra ha mort a París a l'edat de 80 anys. Va néixer a Salt, i juntament amb altres artistes emigrats a la capital francesa, com ara Joan Rabascall o Antoni Muntadas, va trobar a París un clima sociopolític de llibertat per desenvolupar el seu treball.

Entre les seves obres més destacades entre el 1965 i e 1966 hi la sèrie de "Pochoirs", pintures fetes amb esprai i plantilles que denunciaven el creixent consumisme de la societat.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l'ha definit com a un "artista inquiet i atrevit que sempre va rebutjar el concepte de creador-geni en benefici de l'artista comunicador que interactua amb el públic".

Xifra va destacar també per la seva polivalència. Es va relacionar amb el món de l'objecte, vinculat amb l'àmbit de l'artesania popular i va vincular el món de l'art amb les noves tecnologies. A més de creador, va destacar com a pedagog.

Anar al contingut