Washington

Obama adverteix Putin que les seves accions contra Ucraïna "tindran conseqüències"

L'avís d'Obama al Kremlin arriba unes hores abans de la cimera de Ginebra per intentar solucionar la crisi

RedaccióActualitzat

Barack Obama ha subratllat, en declaracions a la CBS, que les accions del Kremlin "tindran conseqüències" si continua "violant" la sobirania d'Ucraïna i intentant "desestabilitzar" el país. El president nord-americà ha dit que a Rússia tampoc no li interessa una guerra amb els Estats Units: "No necessitem una guerra, el que necessitem és que països com Ucraïna puguin tenir relacions amb els seus veïns."

Aquest últim avís de Barack Obama a Vladímir Putin arriba enmig d'un clima més aviat pessimista per abordar la reunió de Ginebra d'aquest migdia, una trobada a quatre bandes, amb els Estats Units, Europa, Ucraïna i Rússia. Intentaran trobar una sortida política a la crisi ucraïnesa. Ja hi són la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton; el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i el ministre d'Afers Estrangers ucraïnès. No hi ha gaires expectatives d'acord. I més tenint en compte que, aquesta nit, a la reunió del Consell de Seguretat de l'ONU hi ha hagut un encès debat que ha posat de manifest la confrontació entre Rússia i Occident. La Casa Blanca assegura que té preparades més mesures sancionadores si Moscou no s'avé a aturar l'agitació a l'est d'Ucraïna.

Tothom sembla coincidir que una solució política és l'única sortida a la crisi. Però l'OTAN vol reforçar la defensa dels aliats i desplegarà recursos per terra, mar i aire als països de l'est d'Europa. L'OTAN aposta per una sortida política de la crisi ucraïnesa; però, de moment, l'Aliança Atlàntica mostrarà els músculs a les fronteres orientals. "Disposarem de més avions a l'aire i més vaixells a l'aigua, i farem un desplegament més gran per terra", ha afirmat Anders Fogh Rasmussen, secretari general de l'OTAN.

Sobre el terreny, Kíev es mostra incapaç de recuperar el control de l'est del país. Aquest dimecres, una columna de sis blindats ucraïnesos van ser requisats per activistes prorussos amb l'ajuda de la població civil. Enarborant la bandera russa, van arribar fins a la ciutat de Sloviansk, encoratjats pels aplaudiments de la població. El govern de Kíev va negar que es tractés de soldats desertors i va dir que els separatistes s'havien apoderat dels tancs.

En un altre punt, a prop de Kramatorsk, una altra columna de quinze blindats va ser aturada per la resistència de civils locals. A més a més, els milicians prorussos van ocupar la seu del govern local de Donetsk, la capital de la regió. Tot plegat no fa més que projectar una imatge de debilitat sobre Kíev.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut