Alger

Bouteflika guanya per majoria aclaparadora les eleccions a Algèria en un comicis marcats per les denúncies de frau electoral

El president algerià revalida mandat per quarta vegada amb un contundent 81% dels vots, malgrat que no ha fet campanya per un vessament cerebral i que hi ha dubtes sobre la seva capacitat per continuar governant

RedaccióActualitzat

Abdelaziz Bouteflika, convalescent i amb molts dubtes sobre la seva capacitat per poder continuar governant, seguirà com a president d'Algèria. Ha guanyat les eleccions presidencials amb un contundent 81,53% de vots a favor i s'estalviarà, fins i tot, la segona volta.

Bouteflika, en el poder des del 1999, té 77 anys i encara s'està recuperant d'un vessament cerebral i això ha donat lloc a molts dubtes sobre la seva capacitat per poder continuar governant. El president algerià ha anat a votar amb cadira de rodes. Aquesta aparició pública ha estat la primera des del 2012.

Les elits civils i militars que governen la potència gasística i petrolera del nord d'Àfrica el consideren una figura d'equilibri, el candidat de consens de l'statu quo, sustentat en el partit de govern, l'exèrcit i els serveis secrets. És la cara visible d'un règim que fins ara ha esquivat les revoltes gràcies als ingressos pels hidrocarburs.

Poca participació i acusacions de frau

Els comicis han mobilitzat poc l'electorat: la participació ha estat del 52%, la més baixa des que l'actual president es va fer càrrec del país. Les denuncies de frau electoral i la violència també han esquitxat la jornada electoral.

El principal rival de Bouteflika, l'exprimer ministre i antic home de confiança Ali Benflis, ha denunciat que el règim ha preparat un gran frau electoral. D'altres grups opositors, a més a més, havien fet una crida explícita al boicot i reclamen una democràcia real. Consideren que el procés electoral ha estat una farsa.

Els col·legis electorals van tancar dijous enmig d'episodis de violència a diversos punts del país. Els més destacats van afectar la regió de la Kabília, amb un balanç d'una setantena de ferits en els enfrontaments entre la policia i grups de joves que volien impedir el vot.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut