Moscou/Ginebra

Putin considera un "crim greu" l'operació militar de Kíev a l'est d'Ucraïna

El president rus diu que no té res a veure amb els insurgents coincidint amb el començament de la cimera de Ginebra

RedaccióActualitzat

El president rus, Vladímir Putin, defineix com a "crim greu" la decisió de les autoritats de Kíev d'enviar l'exèrcit a l'est d'Ucraïna per sufocar la revolta dels prorussos. La compareixença televisiva de Putin ha coincidit amb l'inici de converses a Ginebra sobre la crisi ucraïnesa. El cap del Kremlin ha remarcat que el govern ucraïnès, "en lloc d'intentar dialogar, han incrementat les seves amenaces d'actuar amb la força, enviant tancs i aviació contra la població civil". Putin ha negat les acusacions del govern ucraïnès i d'Occident sobre la participació de militars i agents dels serveis secrets russos a Ucraïna. Ha afegit, però, que espera no haver d'enviar l'exèrcit per ajudar els russofons de l'est.

Vladímir Putin ha qualificat de "molt important" la cimera d'aquest dijous per rebaixar la tensió i evitar una confrontació civil. Aquesta trobada que ha començat a Ginebra pot ser la primera discussió directa entre Moscou i Kíev, amb la mediació dels Estats Units i la Unió Europea, des que va esclatar la revolta a l'est de l'exrepública soviètica. La reunió ha començat por abans de les 12 del migdia amb l'objectiu de calmar l'escalada de tensió a l'est d'Ucraïna. La cimera ha estat precedida per contactes com els que ha mantingut el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, amb la responsable de Política Exterior europea, Catherine Ashton, i els caps de la diplomàcia d'Ucraïna, Andriy Deshchitsia, i de Rússia, Serguei Lavrov.

Unes hores abans de començar les converses diplomàtiques hi ha hagut un tiroteig a la caserna militar de Mariupol, al sud-est d'Ucraïna, on han mort tres activistes prorussos i 13 més han quedat ferits. Els separatistes havien intentat assaltar un quarter de la Guàrdia Nacional ucraïnesa.

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut