Seül

S'apaga l'esperança de trobar supervivents del naufragi del ferri "Sewol" a Corea del Sud

Hi ha 25 morts i 271 desapareguts, però el temps que ha passat fa pensar que no hi haurà més supervivents

RedaccióActualitzat

Corea del Sud viu amb impotència les tasques de rescat de possibles supervivents del ferri que va naufragar en aigües de Corea del Sud i on anaven desenes d'estudiants. La recerca s'ha mantingut de nit i de dia, amb 500 submarinistes, però la falta de progrés i els detalls que s'han anat sabent dels fets han indignat els familiars de les víctimes. Dels 475 ocupants de la nau, ja són 25 els morts, segons la Guàrdia Costanera, mentre que 271 persones continuen desaparegudes i 179 han sobreviscut.

Els intents d'entrar al vaixell s'han suspès a causa de la potència dels corrents marins i la nul·la visibilitat de les aigües fangoses on hi ha el "Sewol", a 30 metres de profunditat. El temps que ha passat i la fredor de les aigües han evaporat l'esperança de trobar-hi algú amb vida. Encara que oficialment encara no s'ha anunciat, agents de la Guàrdia Costanera han admès que és molt improbable.

Tot i això, aquest divendres arribaran al lloc dels fets les grues que intentaran aixecar el transbordador. En aquest moment, a la superfície només és visible la quilla, la part inferior del vaixell.

Entre els familiars de les víctimes i també entre els supervivents, l'angoixa i la frustració s'han barrejat amb la indignació, després que diversos testimonis han explicat que el capità va ser un dels primers a abandonar el ferri i que, segons la Guàrdia Costanera, va fer un canvi de direcció brusc a la zona de l'incident, en comptes de girar de forma gradual. El responsable del "Sewol", de 69 anys, ha demanat disculpes i s'ha declarat "profundament avergonyit".

La principal hipòtesi és que el ferri va topar amb una roca i per això es va enfonsar, però alguns experts apunten que el gir brusc del vaixell hauria desplaçat part de la càrrega cap a una banda i també hauria contribuït a l'enfonsament. Algunes fonts apunten que el capità, interrogat per la policia, ha negat haver topat amb una roca.

Un altre motiu de polèmica són les indicacions que van rebre els passatgers. Els supervivents han explicat que se'ls va donar la consigna de no moure's del seient. Es van estar així entre 30 i 40 minuts, i després el ferri es va tombar i van començar les corredisses per intentar sortir-ne viu, segons han explicat els testimonis.

Els familiars dels desapareguts s'han concentrat en un poliesportiu per seguir l'operació de recerca i han rebut amb crits i protestes tant el primer ministre com la presidenta del país. "Si hagués estat fill teu hauries fet alguna cosa més", els retreia el pare d'un dels 325 estudiants d'entre 16 i 17 anys que viatjaven al ferri. Un altre pare ha explicat que el seu fill li va enviar un missatge per tranquil·litzar-lo; li deia que tenia un salvavides. Ara, però, el seu nom apareix a la llista de desapareguts.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut