Els representants de Rússia, Ucraïna, els Estats Units i la UE intenten trobar una sortida a la crisi.
Els representants de Rússia, Ucraïna, els Estats Units i la UE intenten trobar una sortida a la crisi. (Foto: Reuters)
Ginebra

Moscou, Kíev, els EUA i la UE arriben a un acord per desarmar les milícies i desocupar els edificis públics

Les quatre parts també han acordat que l'OSCE enviï observadors a l'est d'Ucraïna amb la tasca de garantir el retorn a la calma

RedaccióActualitzat

Acord internacional per a la resolució del conflicte a Ucraïna. Els governs rus i ucraïnès, amb la mediació dels Estats Units i la Unió Europea, han arribat, a Ginebra, a un acord per a la distensió, que inclou el desarmament de les milícies il·legals i el retorn dels edificis ocupats als legítims propietaris. El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, ha anunciat aquest pacte per etapes i ha afegit que hi haurà una amnistia per als que hagin participat en els desordres registrats al país i entreguin les armes, amb l'excepció dels que hagin comès crims greus.

A canvi, Kíev oferirà més autogovern a les regions russòfones del país. El cap de la diplomàcia russa també ha insistit que el Kremlin no té "cap desig" d'enviar tropes a Ucraïna i que aquesta possibilitat aniria "en contra dels nostres interessos fonamentals". El secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, i la comissionada de la UE per a Política Exterior i Seguretat Comuna, Catherine Ashton, també han comparegut per explicar els detalls de l'acord.

Ucraïna reformarà la Constitució

Kerry ha anunciat que el govern ucraïnès s'ha compromès a iniciar un procés de reforma de la Constitució que inclogui les demandes i aspiracions de tots els ciutadans del país. Aquest compromís, ha explicat Kerry, forma part d'un ampli acord entre totes les parts per "restaurar la seguretat al país". Per tant, ha indicat el secretari d'Estat nord-americà, això "implica que Rússia ha de mostrar la seva seriositat" i retirar el suport als ciutadans prorussos que ocupen edificis públics. De fet, Kerry ha avisat que, si no hi ha progressos en aquesta línia per part de Rússia, hi haurà més "sancions".

Observadors de l'OSCE a Ucraïna

Les quatre parts també han acordat que l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) assumeixi "un paper destacat" en la mediació de la crisi ucraïnesa. El quartet demanarà a l'OSCE l'enviament d'observadors a l'est d'Ucraïna amb la tasca de garantir el retorn a la calma a la zona i l'alliberament dels detinguts durant l'ocupació de dependències públiques i altres actes fora de la llei.

Aquesta missió, que començarà en els pròxims dies, també haurà d'"assistir les autoritats ucraïneses i les comunitats locals en l'aplicació de les mesures per rebaixar les tensions allà on més calgui".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut