Ciutat de Mèxic

Mor, als 87 anys, l'escriptor Gabriel García Márquez

L'escriptor colombià, premi Nobel de Literatura el 1982, ha mort aquest dijous, als 87 anys.

Feia dies que estava "molt fràgil" de salut i havia estat ingressat a causa d'una infecció respiratòria.

El cos de Gabriel García Márquez serà incinerat en una cerimònia privada.

RedaccióActualitzat

L'escriptor colombià Gabriel García Márquez, premi Nobel de Literatura el 1982, ha mort aquest dijous, als 87 anys. L'atzar ha volgut que morís un Dijous Sant, com Úrsula Iguarán, un dels personatges de "Cien años de soledad", la novel·la que el va donar a conèixer al món. Feia dies que estava "molt fràgil" de salut i havia estat ingressat en un hospital de Ciutat de Mèxic a causa d'una infecció respiratòria. L'escriptor hauria mort a la casa que té a la capital mexicana, acompanyat per una part dels seus familiars.

La família ja ha dit que serà incinerat en una cerimònia privada, i Mèxic li prepara per dilluns un gran homenatge obert al públic al Palau de les Belles Arts. A Colòmbia s'han decretat tres dies de dol oficial  i s'ha ordenat que les banderes dels edificis públics onegin a mig pal. El president colombià, Juan Manuel Santos, s'ha dirigit als ciutadans del país amb un missatge d'agraïment a García Márquez.

La notícia de la mort de García Márquez ha causat una gran commoció arreu del món, però sobretot a l'Amèrica Llatina. Centenars de càmeres i d'admiradors de la seva literatura esperaven la sortida del fèretre amb les restes de l'escriptor. Personalitats com Barack Obama o escriptors com Isabel Allende o Mario Vargas Llosa --abans amic i, més tard, molt distanciat d'ell-- s'han referit a la gran pèrdua que suposa aquesta desaparició.

L'any 2006 va admetre que havia deixat d'escriure, i ara s'ha sabut que l'Alzheimer li havia començat a fer males passades. Això i un càncer contra el qual lluitava des de feia anys han acabat apagant el que ha estat una de les veus més torrencials de la literatura universal, que deixa orfes milions de lectors a tot el món i també centenars de personatges. L'únic consol podria ser que es confirmés que deixa una obra inèdita, que es podria publicar pòstumament.

La veu de tot un continent

García Márquez, creador d'un món màgic exemplificat en el Macondo de "Cien años de soledad" --la versió literària de la seva Aracataca natal--, va saltar a la fama mundial amb la novel·la que explica les peripècies de la família Buendía, però entre les seves obres hi ha tant novel·les com contes, guions i articles periodístics. Entre els seus títols més destacats hi ha "El amor en los tiempos del cólera", que ell deia que li agradava més que no pas "Cien años de soledad"; "El coronel no tiene quien le escriba", o el polèmic reportatge "Relato de un náufrago".

Conegut familiarment com a Gabo, l'any 1982 va rebre el Premi Nobel de Literatura per haver sabut combinar en la seva narrativa "el fantàstic i el real", formant "un món de rica imaginació, que reflecteix la vida i els conflictes d'un continent".

Al llarg de la seva vida va tenir una estreta relació amb la ciutat de Barcelona i, de fet, la seva agent literària era la catalana Carmen Balcells.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut