Seúl

Sol·liciten la detenció del capità i de dos tripulants del ferri que va naufragar per haver-lo abandonat abans de garantir l'evacuació dels passatgers

La fiscalia sud-coreana considera que van violar la llei que els obliga a garantir la seguretat i l'evacuació dels passatgers abans de marxar

RedaccióActualitzat

El tràgic naufragi d'un ferri a Corea del Sud continua en la primera pàgina de l'actualitat, i, cada vegada més, no pas per qüestions relacionades amb el rescat, sinó per l'actuació del capità de la nau. La fiscalia sud-coreana ha sol·licitat la detenció de Lee Jun-seok i de dos membres més de la triupació sota l'acusació d'haver abandonat presumptament el vaixell abans de garantir la seguretat i l'evacuació dels 475 passatgers que hi havia a bord. En les pròximes quaranta-vuit hores, un tribunal haurà de decidir si cursa l'ordre de detenció per als tres mariners.

La investigació oberta està posant en entredit l'actuació del capità. A les sospites que va ser un dels primers a abandonar la nau, s'hi afegeixen ara altres negligències. Per exemple, que deixés el comandament del ferri a la tercera oficial en el moment del naufragi. El fiscal també investiga si va abandonar la cabina. Segons la llei sud-coreana, els transbordadors de més de tres tones --el "Sewol" duplicava amb escreix aquest pes-- han de tenir al timó un oficial de primer o segon rang.

Les autoritats sud-coreanes treballen amb dues hipòtesis sobre les possibles causes de l'accident. Una és que l'embarcació topés amb una roca i s'enfonsés. L'altra, que es fes un canvi de direcció brusc, en comptes de girar de manera gradual. Segons els experts, aquest maniobra violenta hauria pogut desplaçar una part de la càrrega i fer que la nau bolqués.

Les sospites sobre possibles negligències no s'aturen aquí. Es creu que el ferri podria haver canviat la ruta marcada i se sospita que el capità hauria demorat mitja hora l'ordre d'evacuació.

El rescat continua

Els equips de rescat continuen treballant contra rellotge per intentar entrar al ferri enfonsat. El recompte de morts ja arriba als vint-i-vuit, però es tem el pitjor per als 268 passatgers encara desapareguts. Les esperances de trobar algú amb vida es va esvaint cada hora que passa perquè la possibilitat que quedin bosses d'aire a dins del ferri són mínimes.

Els familiars dels passatgers, la majoria estudiants de Batxillerat, segueixen amb angoixa les tasques de rescat, que el mal temps dificulta encara més.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut