Kíev

La situació a Ucraïna entra en un carreró sense sortida mentre Rússia manté les tropes i l'OTAN es planteja enviar-n'hi més

Els grups prorussos de Donetsk rebutgen els incentius que els ofereix Kíev i es neguen a entregar les armes. Rússia manté les tropes i l'OTAN es planteja enviar-n'hi més

RedaccióActualitzat

La situació a Ucraïna es troba en un atzucac. Dos dies després dels acords de Ginebra res s'ha mogut sobre el terreny. Els activistes prorussos de la regió de Donetsk, a l'est d'Ucraïna, es neguen a obeir els pactes i rebutgen els nous incentius que els ofereixen des de Kíev. Rússia reconeix que manté les seves tropes desplegades a la frontera ucraïnesa i, segons el "The Washington Post", l'OTAN també podria acumular tropes a la frontera amb Polònia aquesta mateixa setmana.

Segons el text pactat dijous per Ucraïna, Rússia, la Unió Europea i els Estats Units, els grups prorussos de Donetsk haurien de sortir dels edificis que ocupen, desfer barricades i entregar les armes. Ben al contrari, mantenen les ocupacions, asseguren que no reconeixen el govern de Kíev i n'exigeixen la dimissió, a més de demanar la retirada de l'exèrcit i un referèndum d'independència com el de Crimea.

Les milícies no només estan ignorant l'acord que han fet més ocupcions. L'última, les instal·lacions de televisió de la ciutat de Kramatorsk, al nord de Donetsk. Grups pro-russos han entrat a la torre de televisió i han canviat els canals ucrainesos per russos. Argumenten que els ciutadans de l'est no volen veure uns canals "que no deixen d'insultar-nos i dir-nos separatistes".

Sense opció al diàleg

De res han servit les propostes que els han arribat des de la capital ucraïnesa sobre canvis constitucionals per donar més autonomia a les regions del nord-est i dotar d'un estatus especial la llengua russa.

Un grup d'observadors de l'OSCE ja treballen sobre el terreny per verificar el compliment de l'acord de Ginebra. Per si de cas, des de l'aire, avions de l'exèrcit ucraïnès també vigilen.

Fins a Donetsk s'hi ha desplaçat la candidata a la presidència i exprimera ministra ucraïnesa, Iúlia Timoixenko, que s'ha reunit amb el governador de la regió i també amb alguns dels líders prorussos. Timoixenko defensa els drets dels ucraïnesos però també reclama diàleg.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut