Barcelona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tomba l'últim intent d'Interior per no pagar pel crim de Berga

L'alt tribunal recrimina l'actitud de la Generalitat per evitar indemnitzar la família de Josep Maria Isanta, assassinat el 2005 durant les festes de la Patum

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat l'últim recurs de la Generalitat per no pagar els 110.475 euros amb què va ser condemnada a indemnitzar la família de Josep Maria Isanta, assassinat el 2005 durant les festes de la Patum de Berga, pels errors del dispositiu policial. L'alt tribunal recrimina al govern que recorri a una figura jurídica, l'incident de nul·litat, reservada a situacions de vulneració de drets fonamentals i que pretengui ara reconstruir el procés i introduir-hi nous elements de debat quan podia haver-ho fet anteriorment.

La Generalitat reclamava la suspensió del procés al·legant que l'Ajuntament de Berga no va ser part en la causa malgrat ser "evident" la seva participació en el disseny i la gestió dels dispositius de seguretat. Ho fa en base a una interpretació de l'acta del TSJC, assegurant que, si hagués sabut que s'avaluaria l'actuació del conjunt d'administracions, hauria demanat la citació del consistori com a condemnat.

L'alt tribunal aclareix, en una interlocutòria a què ha tingut accés l'agència EFE, que quan en la seva sentència va al·ludir a una "sinèrgia negativa" en l'actuació dels Mossos d'Esquadra es referia a un cúmul d'errors, no a la falta de coordinació d'Interior amb altres administracions. Critica que la Generalitat s'aferri a una sola paraula i la tregui de context i creu que l'argument de l'administració "frega ja l'il·lògic".

D'aquesta forma, el Tribunal Superior dóna la raó a la família de Isanta, que en el seu escrit d'oposició a l'incident de nul·litat va acusar la Generalitat de buscar "un repartiment de culpes i negligències concurrents amb altres administracions, amb l'objectiu únic de dilatar el procediment".

Josep Maria Isanta va morir assassinat per una quinzena de joves, que el van acorralar en un concert alternatiu de les festes de la Patum. Els agressors majors d'edat van ser condemnats a penes d'entre 25 i 43 anys de presó però el crim va estar sempre envoltat de polèmica per la insuficient vigilància policial, denunciada per l'entorn de la víctima i testimonis del crim. En la sentència que condemnava la Generalitat, el TSJC va reconèixer errors del dispositiu policial i els va atribuir "no sols a un fet, sinó al conjunt d'una deficient planificació prèvia del dispositiu per a aquella nit, el canvi sorprenent del punt estàtic, la inexistència d'agents de paisà i la negligent gestió de les trucades".

L'advocat de la família de Josep Maria Isanta assegura que estan "molt dolguts" per l'actitud del Departament d'Interior, tant durant l'època en què va ser dirigit per Montserrat Tura, manadat sota el qual van passar els fets, es va denegar la primera petició d'indemnització i es va arribar a responsabilitzar del crim els promotors del concert en què va morir Isanta, com actualment, amb Ramon Espadaler al capdavant, que en conèixer la condemna assegurava que pagarien i al mateix temps estudiava com recórrer la indemnització.

Anar al contingut