Barcelona

El programa pioner de seguiment de suïcidis ha permès reduir-ne els reintents i augmentar el compliment dels tractaments

Salut estendrà a altres hospitals el model pioner de seguiment provat amb èxit a Sabadell i Barcelona per frenar-ne el repunt dels casos

RedaccióActualitzat

La mortalitat per suïcidi és un problema de salut pública. És un missatge que repeteixen els metges i reclamen a les autoritats sanitàries més atenció i recursos, i hi insisteixen davant l'increment que hi ha hagut en els últims anys. Al Parc Taulí de Sabadell i a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona s'ha aplicat amb èxit un model pioner de seguiment del qual ja s'han beneficiat milers de pacients i que s'estendrà a altres hospitals.

La taxa de suïcidis va pujar un 10% a Catalunya el 2012 i ja és la primera causa de mort en els homes joves. Normalment és fruit d'un trastorn mental però també s'estudia la relació que hi pugui tenir la crisi. Psiquiatres experts en suïcidi coincideixen que hi podria haver contribuït, tal com ha passat a altres països com Grècia o el Regne Unit, tot i que no s'hi poden atribuir al 100%.

A Sabadell, amb aquest programa han aconseguit reduir un 10% els reintents de suïcidi i l'allargament del període transcorregut entre intents. I tot, amb la mateixa plantilla de psiquiatres, psicòlegs i infermeria.

Una de les coses que més els han funcionat és el seguiment telefònic. Truquen als pacients que han intentat suïcidar-se per assegurar-se que van a les visites mèdiques, prenen la medicació i que no tenen més pensaments suïcides.

A Catalunya es van suïcidar 526 persones l'any 2012 i es calcula que per cada persona que ho aconsegueix, n'hi ha 20 que ho intenten. Sense el seguiment d'aquest programa està comprovat que només un de cada quatre pacients compleix el tractament.

Prevenció i conscienciació

Comparant la taxa de mortalitat per suïcidi amb l'evolució en el mateix temps de la mortalitat en accidents de trànsit, es veu clarament que són tendències inverses. La feina de prevenció i conscienciació ha fet disminuir els accidents al volant, i els metges creuen que en el cas dels suïcidis també cal aquesta feina de prevenció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut