Foto: Societat Catalana d'Egiptologia.
Foto: Societat Catalana d'Egiptologia.
Barcelona

Arqueòlegs dirigits pel català Josep Padró descobreixen dues tombes faraòniques de la dinastia XXVI

Les tombes pertanyien a la família d'un destacat escriptor i a la d'una família sacerdotal, segons ha informat el Ministeri egipci d'Antiguitats.

RedaccióActualitzat

Un equip d'arqueòlegs, dirigits pel català Josep Padró, han descobert dues tombes faraòniques de la dinastia XXVI, una època que es pot situar entre l'any 663 i el 525 aC.

Les tombes pertanyien a la família d'un destacat escriptor i a la d'una família sacerdotal, segons han informat el Ministeri egipci d'Antiguitats. El descobriment, que inclou estàtues, vasos funeraris i estris de l'època, es va fer a la zona arqueològica d'Al-Baansa, a la província egípcia de Minya.

El ministre egipci d'Antiguitats, Mohammad Ibrahim, ha assenyalat en un comunicat que en l'enterrament de l'escriptor s'ha trobat la seva mòmia en bon estat. També hi havia eines d'escriptura com un tinter de bronze i dues plomes de canya.

L'altra tomba pertany a una família sacerdotal els membres de la qual treballaven en el temple d'Osireion, que es troba molt prop de la tomba en qüestió. El temple, descobert en campanyes anteriors, és una estructura subterrània dedicada al déu Osiris.

Els arqueòlegs també han trobat sarcòfags de pedra, urnes amb escriptura jeroglífica, desenes d'estàtues d'Osiris, monedes de bronze i peixos momificats.

Ibrahim ha explicat que el seu ministeri prepara un projecte per excavar i estudiar a fons aquesta àrea i rehabilitar aquest jaciment arqueològic i incloure'l en els itineraris turístics que es fan a Egipte.

L'equip espanyol que porta a terme les excavacions i que està encapçalat pel veterà arqueòleg català Josep Padró, fa vint anys que excava l'àrea i concretament l'antiga ciutat d'Oxirinc. Josep Padró és catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona des del 2010. Això vol dir que no practica la docència encara que sí la investigació. I és per aquest motiu que sempre que pot és a Egipte, excavant. En una ocasió va declarar: "M'hauran de treure arrossegant-me d'Egipte" perquè aquest país s'ha convertit gairebé en la seva primera residència.
 

 

Anar al contingut