Gat.
Gat.
Barcelona

La campanya "Sóc responsable" vol incentivar la identificació i l'esterilització dels animals de companyia

A Catalunya s'abandonen o es perden anualment uns 30.000 animals de companyia, un problema que es vol resoldre amb la campanya "Sóc reponsable" perquè els propietaris els identifiquin amb un microxip.

RedaccióActualitzat

A Catalunya s'abandonen o es perden anualment entre 30.000 i 35.000 animals de companyia, sobretot gossos i també alguns gats i fures. Aquesta xifra s'ha incrementat considerablement amb la crisi, i el principal problema és que molts d'aquests animals no estan registrats, es a dir que no porten el xip identificatiu.

Des de 1998, la Llei de Protecció dels Animals obliga a identificar amb un microxip homologat tots els gossos i gats. Però la regulació no es compleix gaire i, a Catalunya, el 65% dels gossos i el 96% dels gats no en porten. Des de la fundació FAADA denuncien aquesta situació i asseguren que els particulars que crien a casa seva són els culpables de l'alt nivell d'abandonament.

Una de les membres de la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals, FAADA, Alba Jornet, assegura que "un criador legalitzat et dóna l'animal amb xip i identificat, és a dir, donat d'alta; i si vas a una protectora a adoptar-lo, evidentment també".

A Catalunya només el 4% dels gats porten xip. Les dades referents als gossos milloren. Concretament, un de cada tres gossos en porta.

Els principals afectats són les protectores d'animals. Per exemple, només el 25% dels gossos que arriben a la protectora d'animals de Barcelona porta xip, mentre que de gats només en porten el 5%. D'aquesta manera les protectores no poden fer massa cosa perquè no tenen l'historial de l'animal.

Campanya "Sóc responsable"

Per incentivar la identificació i l'esterilització de gossos, gats i fures, la FAADA ha engegat la tercera campanya "Sóc responsable". Aquesta iniciativa, que s'allargarà fins al 30 de maig, té el suport de més d'un centenar de centres veterinaris de tot Catalunya que oferiran tarifes especials per facilitar la identificació i l'esterilització dels animals de companyia. Els descomptes que fan els centres veterinaris varien, però oscil·len entre el 30% i el 50%.

És important conscienciar la gent de la necessitat de controlar la natalitat de gossos, gats i fures i evitar la superpoblació dels animals de companyia. Cal tenir clar que és fals que les femelles hagin de criar un cop a la vida per mantenir-se sanes. És fonamental quan s'adquireix una mascota que cuidar un animal és per sempre, que de fet és un membre més de la família.

 

 

Anar al contingut