Una persona dipositant el seu vot en una urna.
Una persona dipositant el seu vot en una urna.
Barcelona

CiU i PSC són més a prop de consensuar una llei electoral basada en una doble votació per partit i per diputats

CiU i PSC acosten posicions per enllestir la llei electoral amb una votació a doble urna: una per al partit i una altra per als diputats del territori

Catalunya InformacióActualitzat

Convergència i Unió i el PSC han acostat posicions sobre la llei electoral en les últimes setmanes, després de la reunió entre Artur Mas i Pere Navarro, que va fer viable el pacte de BCN World. Les dues forces estan d'acord en un sistema de doble vot, que augmenti la proporcionalitat i mantingui l'equilibri territorial.

Això es materialitzaria col·locant dues urnes als col·legis electorals. Una serviria perquè els electors escollissin el partit polític que volen que els governi i en l'altra s'hi dipositarien les paperetes amb el nom dels diputats de cada territori preferits pels votants d'aquella demarcació.

Segons ha sabut Catalunya Informació, els socialistes plantejaran els pròxims dies una proposta amb set demarcacions electorals, en comptes de les quatre actuals, que podrien correspondre a la distribució per vegueries del mapa polític català. Renuncien així a una de les seves reivindicacions, la circumscripció única, que CiU no volia acceptar de cap de les maneres, però estableixen un mecanisme per compensar el pes territorial dels partits.

El socialista Miquel Iceta ho explica així: "Es pot produir que un determinat partit tingui més diputats elegits per districte que els que li tocarien en funció de la seva representativitat a nivell català. Aleshores hem de tenir una borsa de diputats per compensar els partits que no treuen diputats de districte".

Tant socialistes com convergents treballen amb la idea de dividir el país entre 50 i 60 districtes territorials, on s'elegiria un diputat de proximitat. El PSC plantejarà que n'hi hagi un per l'Aran, i un altre pels catalans residents a l'exterior. La resta, fins a completar els 135 parlamentaris, vindrien dels vots per demarcacions, com fins ara.

El socialista Miquel Iceta i el convergent Lluís Corominas es mostren esperançats d'arribar a un acord. L'un i l'altre tenen indicis que els partits estan per aquest consens malgrat que cada formació ha hagut de fer esforços. Iceta, en declaracions a Catalunya Informació, és optimista i fa una crida a no deixar que es torci el consens: "Crec que l'oportunitat és a tocar de dits i que no l'hauríem de perdre".

Els contactes dels grups per a la llei electoral es reprendran a principis del mes que ve.

Anar al contingut