Katmandú

Els xerpes nepalesos es plantegen deixar de pujar a l'Everest per la mort de 13 companys en una allau

Reclamen al govern que destini a les famílies de les víctimes una part del que recapta en taxes dels alpinistes estrangers

RedaccióActualitzat

Incertesa sobre les pròximes expedicions a l'Everest. Els xerpes nepalesos es plantegen no fer més ascensions a l'Everest aquest any, en senyal de dol per la mort de 13 escaladors i la desaparició de 3 més. Reclamen, a més a més, que el govern del Nepal destini a les famílies de les víctimes una part del que recapta en taxes dels alpinistes estrangers.

Aquest dilluns, monjos budistes han donat el comiat a 6 dels 13 xerpes morts divendres a l'Everest, quan els va sorprendre una allauL'ascensió a la muntanya més alta del món està, de moment, paralitzada. Ho ha explicat Ang Tshering, president de l'Associació d'Alpinisme del Nepal: "Els escaladors han decidit guardar una setmana de dol i no tornar al camp base, perquè hem perdut molts xerpes, i, a més a més, el camí continua malmès per l'allau". Segons el muntanyenc Vern Tejas: "És terrible començar la temporada d'aquesta manera. Això tindrà un gran impacte en l'alpinisme a l'Himàlaia els propers anys".

Fotos dels alpinistes morts ocupen els racons de la capital del Nepal, que té en l'Himàlaia una de les principals fonts d'ingressos. Cada escalador paga entre 25.000 i 65.000 euros, i només una petita part va a parar als xerpes. Tot i ser un percentatge molt baix, els permet mantenir tota la família, perquè és set vegades superior al sou mitjà.

Els xerpes denuncien que el govern no reinverteix en seguretat els diners que guanya amb aquestes expedicions. Per això, els guies demanen que s'indemnitzi les famílies de les víctimes amb 7.500 euros i que es dobli la cobertura d'assegurança per accidents.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut