Cartell de la II Revetlla de Sant Jordi.
Cartell de la II Revetlla de Sant Jordi.
Catalunya

Les biblioteques faran tallers de lectura de dansa i teatre a la Revetlla de Sant Jordi

Més d'un centenar de biblioteques públiques de tot Catalunya organitzen aquest vespre la segona edició de la Revetlla de Sant Jordi, una activitat que s'avança a la diada del llibre amb escriptors convidats, actuacions, recitals poètics i contes per als petits

RedaccióActualitzat

La Conselleria de Cultura organitza per a la celebració de la festa de Sant Jordi més de 40 activitats, que inclouen la II edició d'una revetlla a 125 biblioteques la tarda i nit d'aquest dimarts.

Després de l'èxit de la primera edició de la Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques, aquest any els organitzadors s'han proposat de repetir l'experiència per deixar clar que aquests equipaments s'han convertit en centre de dinamització cultural.

Carme Fanoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, explica que "el que fa cada biblioteca és convidar els seus ciutadans, els seus usuaris a celebrar amb ells la diada de Sant Jordi i aquesta tarda i vespre s'organitzen un seguit d'activitats al voltant de la literatura però també del teatre, de la dansa i de la música".

A les biblioteques s'hi trobaran 30 escriptors de referència, hi haurà música en directe a càrrec de grups arrelats al territori i s'hi impulsaran activitats relacionades amb la lectura del teatre i la dansa, en la línia dels tallers impulsats en aquests equipaments amb els títols "Llegir el teatre" i "Llegir la dansa".

La cançó infantil "Biblioferits", del grup La Tresca i la Verdesca, promet convertir-se en una de les estrelles de la jornada, mentre que les biblioteques distribuiran el primer capítol de la novel·la "Reis de sorra", una novel·la poc convencional perquè s'escriu i es distribueix pels canals de comunicació del segle XXI: mòbils, aplicacions i xarxes socials.

Els llibres i la lectura seran, juntament amb les roses, els protagonistes indiscutibles de la festivitat, que, com a novetat, ha programat un brindis el 28 d'abril en el qual autors, editors, llibreters i bibliotecaris faran un balanç per posar "punt final" a la festa i donar el tret de sortida del nou any literari.

La trobada servirà també per aportar xifres rigoroses de les vendes i títols de llibres comercialitzats durant la festa del patró de Catalunya, tot i que anirà més enllà i abordarà anècdotes i impressions del sector, segons ha explicat la presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs.

Un mar d'activitats

Un mar d'activitats inundarà places, carrers, comerços, biblioteques i institucions durant la jornada, en què confluiran la celebració de l'Any Vinyoli i el Tricentenari, i serviran de reclam d'algunes de les activitats. Per altra banda, autors vius participaran en tallers, recitals, lectures i actes d'arreu del territori.

El Camp Nou serà un dels escenaris de la celebració el primer cap de setmana de maig, i és que un "dream team" format per 11 autors catalans reconeguts amb premis aterraran al camp culer amb el conseller Mascarell, el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i la directora de la ILC. Els autors Genís Sinca, Agustí Pons, Isabel-Clara Simó, Lolita Bosch, Manel Ollé, Care Santos, Marc Romera, Josep Maria Benet i Jornet, Vicenç Pagès Jordà, Margarida Aritzeta i Iolanda Batallé són els autors que visitaran el Camp Nou, on es repartiran 20.000 punts de llibre.

Per a la diada, la ILC ha organitzat amb la comissió del Tricentenari el #catalanday, que té una pàgina web ideada per a l'ocasió que permet regalar versos amb fins a 25 postals que es poden personalitzar amb frases d'autors catalans, com Foix, Carner, Papasseit, Rodoreda, Raspall, Vinyoli i Verdaguer, que es podran traduir a l'alemany, anglès, castellà, euskera, gallec, francès, italià i occità.

La pàgina té una postal especial de Vinyoli, amb motiu del seu centenari, així com d'un llibre digital titulat "What's up with Catalonia", de Liz Castro, que posa de manifest la situació del que passa a Catalunya.

La Generalitat i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) portaran a terme el dia de Sant Jordi a les 18 hores a l'estació de Plaça Catalunya la #vinyoliana amb una lectura subterrània de poemes que podrà comptar amb la participació d'espontanis del lloc.

A més, s'han programat un seguit d'activitats a l'exterior per donar a conèixer la diada de Sant Jordi i la situació de Catalunya.

Com cada any, el portal 324.cat posa el seu gra de sorra a la celebració amb una rosa virtual. En aquest enllaç podeu veure'n el procés de creació.

 

Anar al contingut