Ernest Maragall, Pia Bosch, Àngel Ros i Marina Geli, a la manifestació de la Diada de 2012. (Foto: ACN)
Ernest Maragall, Pia Bosch, Àngel Ros i Marina Geli, a la manifestació de la Diada de 2012. (Foto: ACN)

El PSC continua vivint un degoteig de baixes paral·lel al procés sobiranista

La dimissió de Joaquim Nadal i nou membres més de l'executiva del PSC a les comarques gironines se suma a nombroses baixes i renúncies els últims mesos

R. RadóActualitzat

La dimissió de Joaquim Nadal i nou membres més de l'executiva del PSC a les comarques gironines, comunicada aquest dimarts, se suma a un degoteig constant de baixes i renúncies de militants socialistes. Aquestes contínues crisis al PSC s'han anat incrementant al mateix temps que agafava embranzida un procés sobiranista al qual s'oposa la direcció de Pere Navarro.

Les dimissions d'aquest dimarts són un exemple més de les discrepàncies que hi ha a la demarcació de Girona envers la línia de Navarro al capdavant del partit. Una de les cares visibles del partit a Girona, número dos en les passades eleccions al Parlament i primera secretària del partit a la demarcació entre 2000 i 2008, és Marina Geli. L'exconsellera de Salut, actualment suspesa cautelarment per haver votat a favor de demanar les competències sobre consultes, va ser una dels cinc diputats que el gener de 2013 va trencar la disciplina de vot per no votar en contra de la Declaració de Sobirania.

A principis de 2013, l'exdiputat al Parlament José Antonio Donaire, de Sant Feliu de Guíxols, va anunciar que es donava de baixa del partit davant la "pèrdua de rumb" de la formació. Les crisis als socialistes catalans, però, van més enllà de les comarques gironines.

El primer a deixar el partit va ser Ernest Maragall, un mes després de la multitudinària manifestació independentista de la Diada de 2012, a la qual van assistir alguns socialistes a títol personal. Després de trencar la disciplina de vot al Parlament en dues ocasions, per demanar una hisenda pròpia i la convocatòria d'una consulta d'autodeterminació, l'exconseller d'Educació va deixar el PSC per impulsar la formació Nova Esquerra Catalana. Amb aquest nou partit, Maragall ha dut a terme un acostament a Esquerra i anirà de número dos a la llista dels republicans als propers comicis al Parlament Europeu.

Expedientats per trencar la disciplina de vot

Però el dia que possiblement es va fer més evident l'allunyament entre una part del partit i la direcció va ser el 16 de gener passat, quan el Parlament votava la petició a l'Estat del traspàs de les competències per a poder celebrar la consulta. Durant les hores prèvies al ple, diversos diputats van manifestar el seu desacord amb la decisió del partit i demanaven l'abstenció per no sortir a la foto al costat de PP i Ciutadans.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va decidir deixar el seu escó al Parlament per no haver de votar en contra de demanar les competències. En canvi, la diputada Rocío Martínez-Sampere va acatar la posició oficial del partit, però va deixar l'executiva. No va ser l'única: l'exsecretària del govern Laia Bonet també va renunciar al màxim òrgan executiu del partit. Finalment, en el moment de la votació, tres diputats, Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura, van trencar la disciplina de vot i van votar conjuntament amb els electes de CiU, ERC i ICV. Un centenar de militants va donar-los suport amb un manifest a favor de la celebració d'un referèndum.

Dimissions al territori

A banda de la demarcació de Girona, un altre dels territoris on el PSC està patint més desercions són les Terres de l'Ebre. Precisament, la primera secretària d'aquesta agrupació era fins fa ben poc Núria Ventura, una altra de les diputades suspesa cautelarment per haver trencat la disciplina de vot i que ha estat rellevada del càrrec. El mateix dia que Ventura trencava la disciplina de vot, el primer secretari del partit a Móra d'Ebre, Josep Manel Domínguez, presentava la seva dimissió per discrepàncies sobre el dret a decidir i la llibertat de vot dels diputats.

La darrera crisi a les Terres de l'Ebre va ser a Flix, fa poc més d'un mes. L'alcalde del municipi, Marc Mur, va anunciar que ell i tot el grup municipal del PSC al consistori es donaven de baixa del PSC i passaven al Grup Mixt.

Mohedano, expulsat de l'executiva

A Barcelona, un dels principals feus dels socialistes catalans, també han anat sorgint diverses veus crítiques amb la direcció del partit. El fins fa poc portaveu del partit a l'ajuntament barceloní, Jordi Martí, ha deixat el consistori després de perdre les primàries per a encapçalar la candidatura a les municipals. Martí va fer campanya defensant el dret a decidir, però va ser derrotat per Jaume Collboni i Carmen Andrés. Un dels que va donar suport a Martí durant les primàries, l'exdiputat Toni Comín, va anunciar el mes de març que deixava de militar el PSC i manté contactes amb Esquerra.

Però el cas que ha generat més rebombori és el de Fabián Mohedano, membre del corrent Avancem que fa dues setmanes va ser expulsat de l'executiva del partit per haver assistit a un acte d'Esquerra Republicana.

Anar al contingut