Barcelona

Un Sant Jordi radiant i multitudinari

Es vendran uns 6 milions de roses i els llibreters esperen poder igualar les vendes de l'any passat

RedaccióActualitzat

La diada de Sant Jordi torna a omplir els carrers de viles i ciutats de Catalunya de gent que surt a celebrar la festa del llibre i la rosa. El bon temps ha propiciat que sigui una festa multitudinària. A pràcticament cada cantonada es poden trobar paradetes. Només a Barcelona ciutat s'han concedit prop de 5.000 llicències per vendre roses i 750 per vendre llibres.

El dia ha començat amb el tradicional esmorzar d'escriptors, que s'han trobat per agafar forces abans de començar una jornada maratoniana de signatures. Les cues als estands no s'han fet esperar. Rafael Nadal ha estat un dels que, ja a primera hora, ha signat més exemplars. I d'escriptors coneguts pel gran públic a d'altres que arrenquen el vol com Yannick Garcia, que ha estrenat premi i editorial i que ha estat dedicant el seu últim llibre de relats.

Sant Jordi és també un dia per a les reivindicacions. El britànic Philip Kerr, amb la major part de la seva prolífica obra de novel·la negra traduïda al nostre país, s'ha confessat "gelós" que Londres no faci com Barcelona la festivitat de Sant Jordi, en la seva primera participació com escriptor en aquesta festa. "No tenia ni idea que això era tan gran", ha reconegut.

Una de les escriptores revelació d'aquest any també s'estrenava en aquest Sant Jordi. Es tracta de Jenn Díaz, que amb només 25 anys ha recollit molt bones crítiques.

Una de les grans incògnites del dia és saber quins seran els títols més venuts. Cap a mitja tarda tindrem les primeres dades, en una primera llista que es basarà en les dades que s'obtinguin durant el dia en les principals llibreries del país i també en la informació recollida fins ahir pel sistema Libridata, que rep informació de més de 200 punts de venda.

Aquest any, n'hi ha molts d'històrics i relacionats amb el 1714, també "best-sellers" com "L'analfabeta que va salvar un país", de Jonas Jonasson, i si ens fixem en la llista de llibres d'autors catalans més venuts de l'última setmana, hem de citar "Eufòria", de Xavier Bosch, i "La terapeuta", de Gaspar Hernàndez. A tot això, cal sumar-hi l'efecte de la mort fa pocs dies de Gabriel García Márquez, i es preveu que alguns dels seus llibres ocupin un lloc d'honor.

El Gremi de Llibreters preveu mantenir les xifres per aquest Sant Jordi i vendre 1,4 milions de llibres, una xifra similar a la de les dues últimes edicions. La facturació superarà els 18 milions d'euros, és a dir, entre el 5% i el 8% del total anual.

Pel que fa a les roses, el Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya calcula que, de roses, se'n vendran uns 6 milions a tot Catalunya. Un 40% vindran de l'Equador i Colòmbia i un 10% de l'Àfrica. La reina és la vermella. La xifra de vendes, però representa una disminució del 15% respecte a l'any anterior. Atribueixen aquest retrocés a la pujada de l'IVA impulsada pel govern espanyol, que s'ha traduït en un augment de l'impost del 8% al 21% sobre flors i plantes.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut