Barcelona

Sáenz de Santamaría promet que el govern espanyol millorarà la fiscalitat dels productes culturals

La vicepresidenta espanyola rep les queixes del sector editorial català en una trobada a Barcelona

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, passa la diada de Sant Jordi a Barcelona. Demà vindrà a la capital catalana el president, Mariano Rajoy. Aquest matí, Sáenz de Santamaría s'ha reunit una hora i mitja amb quinze representants del món editorial català, a la seu de la delegació del govern central a Catalunya.

Durant la reunió, la vicepresidenta ha promès que el govern espanyol millorarà la fiscalitat dels productes culturals. El president del Gremi d'Editors de Catalunya, Daniel Fernández, ha explicat que s'havia parlat de la tramitació de la Llei de la Propietat Intel·lectual i d'una futura rebaixa fiscal per als productes culturals. Un dels punts més destacats de la trobada, segons Daniel Fernández, és que "hi ha un compromís ferm que, dins la reforma fiscal, miraran amb atenció no només el sector del llibre sinó el sector de la cultura en general". 

A la trobada també hi han assistit el director general del Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet; la delegada de l'executiu espanyol, María de los Llanos de Luna; i també la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho. Els editors han regalat a la vicepresidenta espanyola dues roses i el llibre "Tot el que cal saber sobre la literatura catalana", escrit en català, castellà, anglès i alemany

Sáenz de Santamaría ha marxat acompanyada d'Alícia Sánchez-Camacho senes fer cap declaració. La vicepresidenta també ha rebut la queixa del gremi dels editors catalans que l'executiu de Mariano Rajoy els discrimina en ajudes públiques. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Albert Pèlach, ha explicat que hi ha malestar del sector per l'actitud de Madrid: "Que no em discriminin el català com estan fent fins ara a l'hora de concedir els ajuts a l'edició del Ministeri de Cultura. I tinc els meus arguments per demostrar que el pes que representa l'edició catalana en llengua catalana en el conjunt de l'Estat i les partides pressupostàries que rep el llibre en català no es corresponen amb aquesta importància."

La reunió l'emmarca el president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana dins la normalitat, però lamenta la notorietat que agafa Soraya Saénz de Santamaría per la seva visita a Barcelona perquè el protagonisme d'avui, insisteix Pèlach, és de la diada. També ha aclarit que la trobada arriba per iniciativa de La Moncloa i no del sector editorial.

Aquesta és la tercera visita a Barcelona de la vicepresidenta espanyola en un mes. Sáenz de Santamaría és des d'ahir a Barcelona i ho aprofitava per rebre, a l'aeroport del Prat, el president de l'Equador. Rafael Correa és a la capital catalana perquè avui serà investit doctor "honoris causa" per la Universitat de Barcelona. Sáenz de Santamaría no té previst fer cap reunió amb el president de la Generalitat, Artur Mas, ni amb cap membre del govern català. Demà està previst que vingui a Barcelona el president espanyol, Mariano Rajoy.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut