Gaza

Hamas i Al-Fatah avancen cap a la reconciliació i acorden formar un govern d'unitat abans del juliol

Acorden formar un govern d'unitat abans del juliol, i Israel hi respon amb un bombardeig a Gaza

RedaccióActualitzat

Hamas i Al-Fatah han fet un nou pas cap a la reconciliació palestina. El moviment islamista que governa a Gaza i el partit del president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) han fet públic un acord que inclou la formació d'un govern d'unitat abans de l'1 de juliol i la convocatòria d'eleccions al gener. Israel ha respost al pacte amb un bombardeig a Gaza.

Després de mesos de contactes infructuosos, les dues faccions palestines han segellat l'acord a la residència del primer ministre i líder de Hamas a Gaza, Ismail Haniyeh. Si no es torcen els plans, el nou executiu palestí, previsiblement liderat per Al-Fatah, estarà a punt la primera setmana de juny. Les eleccions generals es podrien convocar, com a molt d'hora, el gener del 2015.

La ruptura entre Al-Fatah i Hamas es remunta al 2007. Després de mesos d'enfrontaments, els islamistes van fer-se amb el control de la franja de Gaza després de combatre amb les forces lleials al president de l'ANP Mahmud Abbas. Des d'aleshores, Hamas governa a Gaza, mentre que a Cisjordània hi ha un executiu fidel a l'Autoritat Nacional Palestina.

Israel ha rebut l'acostament entre les dues faccions com un desafiament. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha acusat Abbas de rebutjar la pau. "O vol la pau amb Hamas o vol la pau amb Israel. Totes dues no poden ser. Espero que triï la pau, perquè fins ara no ho ha fet", ha sentenciat.

L'executiu hebreu ha suspès una reunió dels negociadors de pau prevista per a aquest mateix dimecres i ha ferit almenys 12 persones en un bombardeig a Gaza. Els palestins l'han replicat amb el llançament de coets sobre territori israelià.

Els recels també han vingut dels Estats Units, que han afirmat que l'acord "pot complicar" els esforços per rellançar el procés de pau. La portaveu del Departament d'Estat s'ha mostrat "decebuda" i ha advertit que el govern palestí s'ha de comprometre "sense ambigüitats" amb els principis de no violència i amb el reconeixement de l'estat d'Israel.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut