Barcelona

Mas i Rajoy escenifiquen la falta de diàleg assistint al mateix acte sense trobar-se

El president de la Generalitat marxa d'un acte mitja hora abans que hi arribi el cap del govern espanyol

RedaccióActualitzat

Els presidents Artur Mas i Mariano Rajoy han participat aquest dijous en el 15è aniversari del Fòrum de les Marques de Renom d'Espanya (FMRE), que ha tingut lloc al Palau de Congressos de Barcelona. Tot i la coincidència, no s'han trobat. Tots dos hi han intervingut, però ho han fet a hores diferents sense que s'hagi planificat cap trobada entre ells.

El president de la Generalitat ha estat el primer a visitar aquest fòrum, que ha aplegat un centenar d'empreses de primera línia, moltes de les quals són catalanes. Mas ha fet un discurs on ha destacat el potencial exportador de l'economia catalana, de la marca Barcelona i la importància del turisme i la captació d'inversions estrangeres.

Quan es disposava a sortir de les instal·lacions, els periodistes li han preguntat per què no esperava Rajoy si havia d'arribar en 30 minuts. "No és que no l'esperi", ha respost Mas, "és que no està prevista cap trobada. El president Rajoy és qui ve aquí i no ha dit res".

Una hora després que Artur Mas marxés, arribava al Palau de Congressos Mariano Rajoy. A la clausura de l'acte i sense parlar explícitament de la situació a Catalunya, el president espanyol ha rebutjat l'actitud de "tancar-se en un mateix", quan la tendència és la desaparició de fronteres, i ha subratllat que per "anar de pressa és millor anar sols", però "per arribar més lluny és millor anar ben acompanyats".

Els dos presidents van coincidir per últim cop al funeral d'Adolfo Suárez, fa tres setmanes, abans de la votació al Congrés que va negar a la Generalitat la possibilitat de convocar la consulta. L'última visita de Rajoy a Barcelona va ser el 25 de gener, per a la convenció autonòmica del PP català. Els dos presidents no se saluden des de l'octubre passat, quan van coincidit en el Fòrum Euromediterrani que va tenir lloc a la capital catalana.

D'altra banda, el dimecres 23 d'abril, dia de Sant Jordi, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, també va venir a Barcelona sense mantenir cap entrevista amb Artur Mas. Sáenz de Santamaría es va reunir amb quinze representants del món editorial català, a la seu de la delegació del govern central a Catalunya, a qui va prometre que el govern espanyol millorarà la fiscalitat dels productes culturals.

Les visites de Rajoy i de Sáenz de Santamaría escenifiquen la falta de diàleg entre els governs català i espanyol. Tot i que el president Mas va demanar a Rajoy en sessió parlamentària que posés dia i hora per reunir-se, el PP es considera traït. Assegura que no hi ha possibilitat de diàleg des que es va anunciar la data i la pregunta de la consulta de manera unilateral i sense negociar prèviament. La Generalitat nega cap compromís de negociació.

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut