Les banderes dels estats membres, al costat de la seu del Parlament Europeu a Estrasburg. (Foto: Reuters)
Les banderes dels estats membres, al costat de la seu del Parlament Europeu a Estrasburg. (Foto: Reuters)
Brussel·les

L'ONG Transparència Internacional alerta del risc de corrupció a la UE

Els delators no estan protegits i les lleis es negocien cada cop més a porta tancada, segons l'ONG Transparència Internacional

RedaccióActualitzat

Les institucions europees són "vulnerables a la corrupció", segons alerta un estudi de l'ONG Transparència Internacional. L'entitat ha examinat deu organismes i ha conclòs que hi ha "deficiències importants" en el sistema, com la falta de regles jurídicament vinculants en matèria de "lobbies" o grups de pressió. També cita la tendència creixent a negociar les lleis a porta tancada.

Altres mancances que cita l'estudi és que només una institució té mecanismes eficaços per protegir les persones que delatin possibles casos de corrupció interns. Tampoc no es verifiquen els actius que declaren els comissaris i eurodiputats ni hi ha cap organisme supervisor que controli que els exalts funcionaris esperen el temps establert per llei abans de passar a l'empresa privada. El 2013, només set empreses van quedar excloses de licitacions per corrupció.

L'estudi es fa públic quan falta un mes per les eleccions europees del 25 de maig. Segons una enquesta de Transparència Internacional, set de cada deu europeus pensen que hi ha corrupció a la UE.

Anar al contingut