Sant Joan Despí

Mas: "No seria bo que només hi guanyés un, podent-ho fer Catalunya i Espanya"

El president assegura en l'estrena de ".CAT", el nou programa de debat de TV3, que cal treballar cap a una "solució bona per a tothom"

RedaccióActualitzat

Artur Mas defensa que el final del procés sobiranista sigui positiu tant per a Catalunya com per Espanya. Entrevistat al nou programa de TV3 ".CAT", el president de la Generalitat ha argumentat que cal treballar cap a una "solució bona per a tothom". "Catalunya no pot pretendre que al final del procés aparegui com a vencedora de tot, amb una Espanya derrotada, no és bo", com tampoc ho és, segons ha afegit, que acabi "amb una Catalunya derrotada i una Espanya victoriosa". 

En el mateix sentit, el president ha explicat que confia que, un cop el procés sigui irreversible, Espanya "tindrà l'actitud de veure què hi guanyarà". Per això ha insistit que "seria absurd que tothom hi perdés, i tampoc seria bo que només hi guanyés un, podent-hi guanyar tots dos". És el que, com ha recordat Mas, en anglès es coneix com a estratègia "win-win", un matís que el president ha introduït en la retòrica sobre el procés. 

Mas ha remarcat que el seu horitzó és la consulta del 9-N, però ha advertit que el resultat no està escrit i que, en qualsevol cas, no serà "executable en 48 hores", sinó que obligarà les parts a asseure's i buscar una solució. 

El president ha defensat el diàleg amb l'Estat, però sense condicions prèvies. "Estem disposats a anar a qualsevol diàleg sense condicions prèvies, però, si ells n'imposen una i diuen 'això és impossible, no ho permetrem, això no és un diàleg, és una imposició", ha alertat. 

Mas ha explicat que no ha tingut cap trobada aquest dijous amb el president espanyol, aprofitant que era a Barcelona a un acte al qual han assistit tots dos, però no s'han evitat. El president ha afirmat que una qüestió tan complexa com l'encaix de Catalunya i Espanya "no es pot resoldre en una conversa a peu dret, a peu d'escala del Palau de Congressos" i ha admès que, encara que s'han perdut moltes oportunitats, l'Estat "encara en té una". Posats a donar idees, ha deixat clar que la millor manera que té Espanya de seduir Catalunya és "deixant-la votar"

El cap del govern ha declarat ser conscient que a Madrid se'l veu com la "bèstia negra" però ha subratllat que el procés no és una iniciativa d'ell: "No és un invent malaltís d'un embogit, sinó un moviment d'un poble, transversal i de base popular". 

En clau econòmica, el president ha assegurat que "intentarà" que no hi hagi més retallades que les que ja s'han fet i ha augurat que la situació no empitjorarà. 

Mas ha fet aquestes declaracions en l'estrena de ".CAT", el nou pograma de debat de TV3, presentat per Ariadna Oltra. L'entrevista ha tingut lloc el mateix dia que s'ha evidenciat el distanciament entre el president català i l'espanyol. En les respectives intervencions públiques, Mariano Rajoy ha demanat que s'expliquin les conseqüències de "tancar-se en un mateix", mentre que Mas ha criticat que des de La Moncloa es practiqui l'"ordeno y mando".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut