El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, en una compareixença de premsa aquesta matinada. (Foto: EFE)
John Kerry retreu a Moscou que no hagi engegat cap iniciativa per reduir la tensió a l'est d'Ucraïna. (Foto: EFE)
Washington

Washington adverteix Rússia que se li acaba el temps i que el cost per desestabilitzar l'est d'Ucraïna s'incrementarà

John Kerry insta Putin a reduir la tensió a l'est d'Ucraïna i adverteix que el cost per no fer-ho s'incrementarà

RedaccióActualitzat

Lluny d'acostar posicions, el conflicte a l'est d'Ucraïna s'enquista i puja de to, tant militar com dialèctic. Des de Washington, el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha acusat Moscou de desestabilitzar l'est d'Ucraïna i de no haver engegat cap iniciativa per reduir la tensió, advertint-li, a més, que se li acaba el temps.

Kerry ha posat el president Putin i Rússia enfront d'un dilema. Diu que si tria el camí de rebaixar la tensió, la comunitat internacional li donarà la benvinguda. Si no ho fa, adverteix que el cost per a Rússia s'incrementarà. Assegura, citant al president Obama, que estan preparats per actuar.

Moscou continua mantenint la pressió i aquest dijous va ordenar maniobres militars a la frontera. Hi té desplegats 40.000 homes des de fa més d'un mes. Rússia acusa el govern de Kíev de ser responsable de l'escalada de violència a les regions russòfones. L'acusa de cometre crims contra la seva població.

Sobre el terreny, continua l'ofensiva de Kíev per recuperar el control de les regions de l'est del país, però amb resultats discrets. A la província rebel de Donetsk, han recuperat algun edifici i han foragitat grups de milicians. A Sloviansk, una desena de tancs han pogut anar avançant i hi ha hagut almenys un milicià mort. A la resta de la província, almenys quatre més.

Anar al contingut