Roma

El papa Francesc proclama sants Joan XXIII i Joan Pau II en una cerimònia multitudinària al Vaticà

El pontífex els ha fet sants en una cerimònia multitudinària al Vaticà, amb l'assistència del papa emèrit Benet XVI

RedaccióActualitzat

Joan XXIII i Joan Pau II ja són sants. A les 10 en punt del matí d'aquest 27 d'abril ha començat la cerimònia de canonització de dos papes, un fet sense precedents en la història, perquè s'ha fet també amb la presència de dos papes amb vida. En una cerimònia multitudinària, l'Església ha fet sants Joan XXIII i Joan Pau II, dos pontífexs amb una trajectòria i un tarannà molt diferents.

Roma ha quedat col·lapsada pels centenars de milers de persones arribades d'arreu del món per viure una jornada que ja ha estat batejada com el dia dels quatre papes. I és que la cerimònia de canonització de Joan XXIII i Joan Pau II l'ha oficiat l'actual papa, Francesc, al costat del seu predecessor, el papa emèrit Benet XVI. El ritual ha estat breu, i el segueix una missa concelebrada amb 150 cardenals vinguts d'arreu i 700 bisbes i seguida per 800.000 fidels, segons dades de la policia romana que ha citat el Vaticà.

El papa Francesc ha sortit en processó de la basílica vaticana fins a l'altar, situat a l'atri de la plaça de Sant Pere. Jorge Bergoglio s'ha acostat al seu predecessor, Benet XVI, i l'ha abraçat abans de situar-se a l'altar.

Benet XVI ha arribat a la plaça de Sant Pere mitja hora abans que comencés el ritual i ha estat rebut amb aplaudiments. Joseph Ratzinger, de 87 anys, s'ha assegut entre els cardenals, a l'esquerra de l'altar des d'on Francesc diu la missa. A la dreta hi ha els convidats estrangers, entre els quals els reis Joan Carles i Sofia. També hi ha assisit la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega.

Francesc ha demanat, en llatí i al començament de l'acte, que els dos pontífexs siguin inscrits al llibre dels sants de l'Església. La plaça de Sant Pere ha rebut la petició amb una ovació.

El prefecte de la Congregació per a la Causa dels Sants, Angelo Amato, ha presentat al papa les "tres peticions" per a la doble canonització. Primer, amb "gran força", després amb "major força" i, finalment, amb "grandíssima força". Llavors Francesc ha pronunciat la fórmula: "En honor de la Santíssima Trinitat, per l'exaltació de la fe catòlica i l'increment de la vida cristiana, amb l'autoritat de Nostre Senyor Jesucrist i dels sants apòstols Pere i Pau, després d'haver reflexionat llargament i invocat l'ajuda divina i escoltant el parer de molts dels nostres germans bisbes, declarem sants Joan XXIII i Joan Pau II".

A la missa, Francesc ha assegurat que els dos papes sants van "actualitzar l'Església segons la seva fesomia originària" i que en van conèixer "les tragèdies" però no per això es van "aclaparar".

De Joan XXIII, el papa ha afirmat que, amb la renovació del Concili Vaticà II, va demostrar "una delicada docilitat a l'Esperit Sant" i que va ser "un pastor" per a l'Església. A Joan Pau II l'ha definiti com "el papa de la família".

Des de quarts de vuit del matí, una hora abans que obrissin els accessos a la plaça, una marea de fidels ha omplert els carrers del voltant d'aquest espai. Molts són catòlics arribats des de Polònia, país de Joan Pau II, que han acampat al carrer per garantir-se un bon lloc.

La missa de canonització ha començat a les deu, però des de les nou ja hi havia pregàries. La Basílica de Sant Pere té obertes les portes de les dues del migdia fins a les deu del vespre perquè els pelegrins puguin resar davant les tombes dels nous sants.

Un dels assistents més polèmics al ritual és el president de Zimbabwe, Robert Mugabe, que té prohibit entrar a la UE per les acusacions de violació reiterada dels drets humans, però al qual Itàlia té obligat facilitar el pas a la Santa Seu.

Les ombres de la canonització

La canonització de Joan Pau II és la que ha aixecat més polèmica. Va viure un pontificat llarg i convuls amb un final agònic. Va representar la branca més conservadora de l'Església, tenia fama de treballador i va viatjar molt. Però el que més se li critica és que no perseguís els casos d'abusos sexuals de l'Església.

Aquest costat fosc de Joan Pau II contrasta amb la imatge de Joan XXIII, progressista, renovador, senzill i amb un missatge planer i pròxim, més a l'estil del papa Francesc.

La doble canonització de dos papes tan diferents, Joan XXIII i Joan Pau II, pot ser una bona manera de complaure els diversos corrents que hi ha dins de l'Esglèsia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut