Barcelona

Es posa en marxa un pla per localitzar i conèixer el traçat ocult en edificis de la muralla romana de Barcelona

Es posa en marxa un pla per localitzar i conèixer el traçat amagat a l'interior d'edificis de la muralla romana de Barcelona

Televisió de CatalunyaActualitzat

La muralla romana de Barcelona apareix i desapareix entre els edificis. L'enderroc d'alguns a partir de mitjans de segle XX va permetre descobrir-ne una part, però més de la meitat encara es manté oculta dins d'immobles que s'hi van anar construint a sobre. Recuperar tot el seu traçat és un dels objectius centrals que el Pla Barcino s'ha marcat d'aquí al 2015, que serà l'any de la muralla.

La muralla del segle III i IV es va superposar a una d'anterior del segle I i encerclava les tretze hectàrees d'una petita i pròspera ciutat anomenada Barcino. Se sap que tenia 76 torres i 4 portes, però, amb el pas dels segles, la ciutat va anar engolint la muralla.

Un hotel de luxe, un casal d'avis, un centre cívic o una entitat excursionista són alguns dels edificis on s'oculta.

La muralla oculta

Les obres per convertir un antic edifici en un hotel de luxe van deixar al descobert, el 2012, una torre de defensa, tot un llenç de muralla perfectament conservat i un pas de ronda. Ara, la muralla romana és el principal atractiu de l'hotel.

A l'exterior de l'hotel, al carrer Subtinent Navarro, s'hi troba l'última part de la muralla que ha quedat al descobert, després d'enderrocar dos edificis. Molt a prop, al casal de Gent Gran Pati Llimona, els veïns comparteixen conversa a l'ombra de segles d'història, i recorden els temps en què no es donava valor a les pedres velles. La muralla penetra a l'edifici del centre cívic, on no fa gaire que ha quedat al descobert una de les portes d'entrada.

A l'Associació Excursionista Etnogràfica i Folklòrica, l'arqueòleg aficionat Alfred Llorer sospitava que la paret amagava la muralla. Als anys 80, va descobrir-ne una part de la del segle IV, i també el tram més ben conservat d'una d'anterior, construïda al segle I.

A les dependències municipals del carrer Avinyó s'hi amaga una part, i també restes d'una casa romana que en el termini màxim d'un any s'obrirà al públic.

Al Centre de Teràpia Ocupacional la Sínia els agrada rebre visites i explicar que, fa 25 anys, la muralla va aparèixer en unes obres d'ampliació.

Són només alguns dels casos en què la ciutat conviu amb la muralla, sovint de portes endins. Però gairebé la meitat continua encara oculta. El repte del Pla Barcino no és tant rescatar-la, sinó saber si s'ha conservat i per on anava.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut