Vidal, participant a la campanya de l'ANC "Signa un vot per la independència". (Foto: ACN)
Vidal, participant a la campanya de l'ANC "Signa un vot per la independència". (Foto: ACN)
Madrid

El CGPJ investiga el jutge Vidal per la redacció de la Constitució catalana

L'han citat a declarar el dia 19 i volen saber si la iniciativa és un encàrrec de la Generalitat

RedaccióActualitzat

Primeres conseqüències de l'anunci del jutge Santiago Vidal que ell i nou magistrats més treballen en la redacció d'una Constitució per a una Catalunya independent, que adoptaria el sistema polític d'una república. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha obert una investigació per determinar si hi ha cap responsabilitat en aquesta qüestió. Per això l'ha citat a declarar el 19 de maig.

El màxim òrgan de govern dels jutges també ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i a l'Audiència de Barcelona si Vidal els va demanar autorització o els va comunicar aquesta activitat. L'encarregat de la investigació és el promotor de l'Acció Disciplinària del CGPJ, Antoni Jesús Fonseca-Herrero.

El mateix Vidal, investigat també pel manifest de la trentena de jutges que van defensar que un referèndum d'autodeterminació és viable jurídicament, va afirmar que la iniciativa havia sortit dels mateixos jutges i que compten amb la col·laboració de diputats del Parlament i de membres de l'Assemblea Nacional Catalana, però va negar que es tracti de cap encàrrec de la Generalitat, el Parlament o algun partit.

Per la seva part, la presidenta d'UPyD, Rosa Díez, ha considerat que la notícia que s'està redactant una Constitució dóna la imatge de "país bananer" i és "un despropòsit des de qualsevol punt de vista" però que "no la sorprèn perquè Artur Mas se salta les sentències del TC, el Suprem i el TSJC".

CiU, ERC i la CUP carreguen contra la investigació

CiU, ERC i la CUP han qüestionat la investigació oberta. El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, entén que només es pot atribuir al fet que el CGPJ té "poca feina o una persecució" i ha instat l'òrgan a citar tots els jutges que algun cop s'han posicionat col·laborant amb la Faes.
El portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Oriol Amorós, els ha reptat a citar el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, que "amb la qüestió catalana no es talla ni un pèl". I el diputat de la CUP Quim Arrufat ho ha considerat una "extravagància" del poder judicial.

El PSC ha rebutjat fer valoracions fins que no puguin llegir el document dels jutges, mentre C's ha anunciat que presentarà una "queixa" al CGPJ contra Vidal i els altres jutges. El PPC, en canvi, ho ha descartat però ha criticat que els jutges es dediquin a aquesta feina i han advertit que pertoca als "parlaments democràtics".

Anar al contingut