Madrid

Un estudi conclou que el fons marí és un abocador de deixalles

Acumula tones d'ampolles, bosses de plàstic, xarxes de pesca i tota classe de deixalles

RedaccióActualitzat

"Hem trobat des de lavabos de ceràmica sencers fins a la caixa de la bassa salvavides d'un F-15 (un avió militar)." Ho explica Joan Company, investigador del CSIC a l'Institut de Ciències del Mar, que ha assegurat que la situació del Mediterrani és "preocupant", ja que "en alguns punts hem extret més escombraries que biomassa."

És una de les conclusions d'un estudi dirigit per la Universitat de les Açores i publicat a "Plos One" que és resultat de la col·laboració de dos treballs d'investigació: el projecte Mapping the Deep Project, liderat per la Universitat de Plymouth, i el projecte europeu Hermione, coordinat pel Centre Nacional Oceanogràfic del Regne Unit.

Segons Company, "gran part de les escombraries arriba al mar a través dels rius, i després de passar per la plataforma continental, baixa pel talús continental i s'acumula a les zones on el pendent és menor". L'estudi ha confirmat una cosa que s'intuïa: el fons del mar és un autèntic abocador que acumula tones d'ampolles, bosses de plàstic, xarxes de pesca i tota classe de deixalles d'origen humà.

L'equip internacional de científics ha estudiat les profunditats de l'oceà i ha localitzat residus al llarg de tot el Mediterrani, l'Àrtic i l'Atlàntic, des de la plataforma continental europea fins a la dorsal mesoatlàntica (la serralada submarina que divideix l'oceà de nord a sud i que es troba a uns 2.000 quilòmetres de la costa).

Les escombraries són un greu problema en l'ecosistema marí, ja que alguns animals les confonen amb menjar i les ingereixen. Els animals moren ofegats pels microplàstics o per la desnutrició provocada per l'obstrucció dels estómacs. A més, els corals i els peixos poden quedar atrapats en els aparellaments de pesca i en les xarxes abandonades, un fenomen denominat "pesca fantasma".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut