Tarda de cel blau a gran part del país

El domini de l'anticicló s'ha accentuat aquest diumenge. Catalunya queda sota el radi d'acció de les altes pressions, i això ha provocat que el vent hagi marxat del Pirineu i les Terres de l'Ebre. La tramuntana també perd força però no desapareixerà del tot. La tarda serà assolellada.

Actualitzat

Acabem la setmana amb un dia absolutament plàcid a la major part del territori. El centre de l'anticicló avança cap al centre d'Europa, mentre que el seu radi d'acció s'allarga per tot l'entorn del Mediterrani i fins al nord d'Àfrica. A les capes mitjanes de l'atmosfera la situació també dona un pas a un temps més estable, amb la retirada de l'aire més fred. Amb aquests ingredients, només queda una mica de tramuntana en un panorama de calma general.

Per tant, esperem una tarda de diumenge radiant, assolellada gairebé arreu, un cop desapareguts els núvols baixos del Pirineu i de la costa. Vigileu amb aquest sol de maig, que és més incisiu del que sembla. A tot estirar veurem alguns núvols prims pel nord-oest i alguns núvols d'evolució anecdòtics.

El factor vent quedarà reduït a l'Alt Empordà. A més a més, la tramuntana anirà perdent força amb el pas de les hores. Els cops més forts han quedat a tocar dels 90 km/h a Portbou durant la primera part del dia. A mitja tarda, els cops seran molt més febles. El vent del nord del Pirineu ha agonitzat de matinada i el mestral ho ha fet al llarg del matí.

Les temperatures mínimes han estat una mica més baixes en general, amb un descens més notable a les comarques del Pirineu i a l'Alt Empordà. Per contra, han pujat al litoral Central. Al migdia, els termòmetres pujaran de manera clara al Pirineu i al Prepirineu, mentre que baixaran a la costa Central i la Daurada pel flux de vents de component marítim. A la resta, hi haurà pocs canvis. Un dia més, els valors més alts s'enfilaran al voltant dels 26ºC.

Al País Valencià, els vents de ponent giraran i arribaran també amb més component marítim. A les Balears, el vent de nord encara bufarà moderat al matí a Menorca i al nord-est de Mallorca. El cel es veurà assolellat al llevant peninsular. A les illes, ambient una mica més variable cap al nord, amb presència de núvols baixos i algunes nuvolades d'evolució a Mallorca.

I els pròxims dies...

Esperem pocs canvis. Dilluns serà un dia molt tranquil, assolellat i calorós. L'anticicló es retirarà cap a l'est d'Europa i això pot permetre l'arribada de núvols associats a les pertorbacions atlàntiques, a partir de dimarts.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut