Barcelona

Els ecosocialistes proposen el sistema holandès com a model per a la Llei Electoral catalana

ICV proposa que la nova llei electoral catalana adopti el sistema holandès de recompte de vots ja que, segons aquesta formació, és un sistema més proporcional que el que planteja el PSC

RedaccióActualitzat
El diputat d'ICV-EUiA i ponent de la Llei Electoral que s'està cursant al Parlament, Jaume Bosch, ha proposat el sistema holandès com a model per redactar la norma catalana.

La proposta ecosocialista divideix Catalunya en 7 vegueries, però el recompte de vots es faria com si fos una circumscripció única i es repartirien els escons d'acord amb els vots obtinguts per cada formació.

Segons han explicat els ecosocialistes en un comunicat, el sistema holandès fa compatibles els principis de proporcionalitat i representació territorial que exigeix l'Estatut.

Per a Bosch, els sistemes proposats per CiU i ERC no milloren la proporcionalitat actual i mantenen "el fet discriminatori" que suposa que el vot a la província de Barcelona valgui menys que el de la resta del territori.

A més, ha sostingut que el mètode proposat pel PSC implicaria que Tarragona, Lleida i Girona perdessin vuit diputats "sense que la proporcionalitat es veiés substancialment millorada".

Per aquesta raó, els ecosocialistes defensen les llistes desbloquejades en les quals l'elector pot expressar les seves preferències per determinats candidats, independentment del lloc que ocupin, com una opció que dóna "capacitat de decisió als ciutadans".

La coalició opina que la proposta del PSC es basa "en la por de desbloquejar les llistes, per la situació conflictiva interna del partit, i és un intent de perpetuar un bipartidisme que està arribant al final".

ICV-EUiA proposa llistes desbloquejades a cada vegueria o agrupació de comarques, i que els candidats hagin d'estar-hi empadronats des d'un temps determinat per evitar la presència de candidats d'altres territoris.

Els ciutadans votarien la llista del partit que volguessin per a la seva vegueria, i l'atribució d'escons de cada partit es faria en funció del pes de vot de les forces a cada vegueria, assegurant un diputat als partits que superin el 3% dels vots, sempre que disposin de prou diputats per repartir.

Per a Bosch, quan CiU i ERC parlen de defensar el territori, "el que fan és defensar els seus interessos partidistes, ja que el sistema actual atorga cinc diputats més a CiU i un tercer més a ERC dels que li tocarien".

Els diputats que participen a la ponència es tornaran a reunir aquest dilluns, amb les diverses propostes sobre la taula.

Anar al contingut