Barcelona

Un estudi aconsegueix descobrir com les cèl·lules canceroses endureixen els teixits

Han aconseguit desxifrar el mecanisme pel qual es produeix un enduriment dels teixits a causa de la força que hi fan les cèl·lules canceroses

RedaccióActualitzat

Un estudi fet per investigadors catalans sobre el càncer de mama serà portada de la revista "Nature Materials". Han aconseguit desxifrar el mecanisme pel qual es produeix un enduriment dels teixits a causa de la força que hi fan les cèl·lules canceroses.

Un dels símptomes que indiquen un possible tumor de mama és la detecció d'un nòdul dur al pit. I és que la formació de tumors està associada en la majoria dels casos a l'enduriment dels teixits. Però fins ara no se sabia com reaccionaven les cèl·lules davant aquest enduriment.

El que han descobert els investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya és que, si una cèl·lula és sana, quan detecta que el teixit del seu voltant és més rígid del que és normal, deixa de fer força; però, si la cèl·lula és cancerosa, quan detecta aquesta rigidesa al seu entorn continua aplicant força, cosa que fa que el teixit s'endureixi encara més.

Així ho explica l'investigador Pere Roca-Cusachs de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya perquè s'entengui. Diu que que si una cèl·lula que té càncer i té aquestes molècules alterades, el mecanisme que li ha de dir que ha de parar desapareix. Aleshores, aquesta cèl·lula fa més i més forces de manera que va endurint el teixit cada vegada més i això és el que podria conduir a tenir un nòdul dur i per tant al desenvolupament del càncer.

Aquest descobriment obre la porta a investigar, en el futur, tractaments que puguin controlar la força que fan aquestes cèl·lules canceroses contra el seu entorn. A més, els teixits també s'endureixen en altre tipus de càncer, com el de pàncrees, el de pròstata o el melanoma, i, per tant, tota aquesta informació pot ser molt útil per aplicar-la en aquestes malalties. L'estudi, que l'han fet conjuntament amb un institut britànic, serà portada de la revista "Nature Materials" al juny.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut