Rajoy en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Rajoy en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Madrid

Rajoy diu que està "disposat a dialogar" però "no pot acceptar" una consulta rebutjada pel Congrés i el TC

El president espanyol veu la consulta com "un problema de gran envergadura política"

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha qualificat la consulta convocada per la Generalitat de "problema polític de gran envergadura". En una entrevista a la cadena Ser, Rajoy ha afirmat que l'executiu "no pot acceptar" una consulta que el Congrés i el Tribunal Constitucional ha dit que és contrària a la Constitució.

Tot i això, el president espanyol diu que està "disposat a dialogar" sobre el procés sobiranista català i espera que per la via del diàleg i del sentit comú es pugui resoldre la situació.

Preguntat per una possible reforma de la Constitució, Rajoy ha assegurat que no n'és contrari, però ha deixat clar que "si algú vol reformar-la és important que digui què vol fer".

Rajoy ha destacat que mai ha estat descrit com una persona "intransigent", amb la qual "no es pogués parlar". "Estic obert a escoltar. Estic disposat a dialogar, però si és perquè jo hagi de dir que sí a una cosa a la qual el Parlament i el Constitucional ha dit que no, m'ho posen impossible".

"Animat" per les "bones dades" de l'atur

El president del govern espanyol ha celebrat les "bones dades" de l'atur i d'afiliació a la Seguretat Social d'aquest mes d'abril i s'ha mostrat "animat" i "esperançat" de cara al futur perquè "s'ha trencat la tendència de destrucció d'ocupació" a Espanya.

Rajoy ha augurat que els pròxims mesos hi haurà més creació d'ocupació, encara que "no es poden resoldre les coses en un dia" i el descens de l'atur continua sent "insuficient". Malgrat això, "el pitjor" ha passat. El president ha reiterat que la legislatura acabarà amb més afiliats a la Seguretat Social i menys aturats i ha volgut transmetre un missatge de "cert optimisme", perquè quan hi ha "bones notícies" ens n'hem "d'alegrar".

La comptabilitat B del PP i Bárcenas

Com a líder del PP, Mariano Rajoy ha insistit que "desconeixia absolutament" que existís una comptabilitat B al seu partit i ha dit que respectarà allò que decideixi el jutge del "cas Bárcenas".

"Eren papers que desconeixíem. No estaven en la comptabilitat del partit". El govern ha posat en marxa un seguit d'iniciatives legislatives contra la corrupció "perquè aquestes coses no tornin a produir-se mai".

Sobre el missatge que va enviar a Bárcenas demanat-li que fos "fort", Rajoy ha afirmat que llavors "no coneixia les coses que ara coneixem tots". El president ha insistit que sobre aquest tema ja va donar explicacions públiques "al lloc on s'han de donar", que és el Congrés dels Diputats i davant del seu propi partit.

Relleu o nou mandat?

El president espanyol no ha volgut revelar si es tornarà a presentar a les eleccions, perquè, segons ha dit, no està pensant en el seu "relleu". Preguntat sobre si farà com José María Aznar i només aspirarà a dos mandats, ha respost: "Tothom diu que prenc les decisions a última hora, així que no els trauré la raó i, per tant, esperarem a última hora."

Anar al contingut