Catalunya

Garrins i pollastres ecològics, plats de Nadal

La venda de garrins i de pollastres ecològics es dispara durant els dies previs al Nadal. El garrí, considerat un dels plats tradicionals d'aquestes festes a Catalunya, s'està venent a les parades dels mercats a 65 euros. Un altre dels àpats més preuats són els pollastres criats amb pinsos ecològics, que poden superar els 9 euros.

Actualitzat

Tot i que pugui semblar un costum importat, hi ha molts consumidors que consideren el garrí un plat tradicional, i per Nadal ocupa un lloc preferent a les taules, juntament amb l'aviram.

Els garrins es venen al mercat a un preu que no baixa dels 65 euros, si l'animal és petit. Si la peça és més gran, el garrí s'especeja i es fan costelles, quarts i espatlles. Les vendes aquests dies es disparen, i si durant la resta de l'any se sacrifiquen uns 60 garrins a la setmana, durant la campanya de Nadal les xifres es disparen i es poden arribar a vendre 100 garrins al dia.

En el cas de l'aviram, un altre dels plats estrella, els negocis de cria de pollastres ecològics només sacrifiquen els animals que s'han encarregat prèviament. El procés de producció d'aquests pollastres té uns costos més alts que els dels convencionals. A més d'un pinso especial amb gra ecològic, el temps de cria dels exemplars s'allarga i pot arribar als cinc mesos (a diferència dels terminis de producció d'un pollastre convencional, que va dels 35 als 42 dies).

Els negocis ecològics també requereixen d'un espai mínim de 4 metres quadrats per pollastre, fet que limita la capacitat de l'explotació i condiciona el preu. Si al mercat, el quilo de pollastre costa entre 3 i 4 euros el quilo, un d'ecològic pot superar els 9 euros. El destinatari principal d'aquests pollastres són cooperatives de consumidors, conscienciats del consum responsable.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut