Desmond Tutu, "la veu dels sense veu"

RedaccióActualitzat

El flamant Premi Internacional Catalunya 2014, conegut pel seu humor, energia i humilitat, va néixer a Klerksdorp el 7 d'octubre del 1931. Desmond Tutu és, juntament amb Nelson Mandela, la cara que simbolitza la lluita contra l'apartheid a Sud-àfrica. La bona sintonia entre tots dos líders va ser clau per a la reconstrucció de la nova Sud-àfrica a la dècada dels 90. El primer president negre del país va definir Tutu en una ocasió com "la veu dels sense veu".

El 1986, Tutu es va convertir en el primer africà negre nomenat arquebisbe de Ciutat del Cap. Des de la seva trona, va continuar els seus sermons a favor de la igualtat de drets, un sistema educatiu comú i de l'alliberament del líder del Consell Nacional Africà, Nelson Mandela, empresonat des de l'any 1962. La seva manera de parlar, vehement i sense pèls a la llengua, no agradava gens al govern sud-africà, que va intentar impedir que viatgés a l'estranger revocant-li el passaport. L'onada de protestes arreu del món va fer que el règim hagués de retirar la mesura.

El reconeixement internacional per la seva tasca contra el règim racista va arribar el 1984, quan va rebre el premi Nobel de la Pau. També ha rebut el Premi Albert Schweitzer a l'Humanisme, el Premi Gandhi de la Pau i la Medalla Presidencial de la Llibertat dels Estats Units. Després de les primeres eleccions lliures, l'any 1994, Mandela va nomenar Tutu president de la Comissió per a la Veritat i la Reconciliació, el tribunal que va servir per fer justícia a les víctimes de violacions de drets humans durant l'apartheid.

EL 2010, coincidint amb el seu 79è aniversari, es va retirar de la vida pública. Actualment, Tutu és arquebisbe emèrit de Ciutat del Cap, col·labora amb nombroses fundacions pacifistes i forma part de l'organització The Elders amb altres estadistes retirats com Mandela, Koffi Annan, Jimmy Carter, Martti Ahtisaari o Fernando Henrique Cardoso.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut