El president del BCE, Mario Draghi. (Foto: Reuters)
El president del BCE, Mario Draghi. (Foto: Reuters)
Brussel·les

El BCE deixa els tipus en el 0,25% i avança que al juny podria actuar contra la caiguda de la inflació

Draghi diu que el supervisor se sent "còmode" per prendre alguna mesura a la reunió del mes que ve

RedaccióActualitzat

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous mantenir un altre cop els tipus d'interès de l'euro en el mínim històric del 0,25%, tal com preveien els mercats. Ara bé, el president del BCE, Mario Draghi, ha avançat que hi ha consens perquè a la pròxima reunió, al juny, s'acordi alguna mesura per combatre la caiguda de la inflació, si és necessari. Serà després que es coneguin les projeccions macroecònomiques de l'organisme. 

La taxa d'inflació a la zona euro ha repuntat a l'abril fins al 0,7% des del mínim del 0,5% registrat al març, per l'efecte alcista de la Setmana Santa. Tot i això, la dada s'ha situat una dècima per sota del que esperava el mercat. A més, els analistes veuen "previsible" que la taxa d'inflació torni a recular al mes de maig.

L'acceleració de la recuperació econòmica i els primers símptomes de millora en el crèdit han compensat la baixa taxa d'inflació. La fortalesa de l'euro, que es canvia al voltant dels 1,39 dòlars, manté la inflació per sota dels nivells normals i perjudica les exportacions de moltes empreses europees. 

El president del BCE no ha fet cas, de moment, dels advertiments de deflació d'alguns organismes internacionals, com el Fons Monetari Internacional (FMI) i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), i de mandataris com el president francès, François Hollande. Tot i això, Draghi ha admès que la cúpula del BCE se sent "còmoda amb la idea d'actuar la pròxima vegada" perquè hi ha consens sobre el fet que "no s'està satisfet amb el camí projectat d'inflació". 

Segons Draghi, el supervisor està preparat per actuar amb rapidesa, si cal. No ha avançat, però, com es podria concretar l'ajuda monetària. Tornar a comprar deute públic, que és la mesura amb més demanda, no és "l'opció més probable ni seria imminent", ha admès. Una altra de les possibilitats és que abaixi encara més el preu del diner, fins al 0%

El consell de govern de la institució europea s'ha reunit aquest dijous a Brussel·les, on fa dues trobades a l'any, en lloc de fer-ho a la seva seu central a Frankfurt.

 

Anar al contingut