Massachusetts

Astrònoms creen Illustris, un simulació en 3D que recrea l'evolució de l'univers després del Big Bang

Un grup d'astrònoms creen Illustris, un simulació en 3D que recrea l'evolució de l'univers després del Big Bang

Actualitzat

13.000 milions d'anys d'evolució estel·lar en un vídeo de dos minuts. Això és el que permet Illustris, un potent simulador virtual en tres dimensions que, per primer cop, ha aconseguit recrear la història de l'univers des de poc després del Big Bang.

Un grup d'astrònoms dels Estats Units, en col·laboració amb equips d'Alemanya i el Regne Unit, han creat Illustris. El defineixen com el primer univers virtual realista i permet seguir l'evolució estel·lar des de 12 milions d'anys després del Big Bang fins al dia d'avui.

Les possibilitats d'Illustris van més enllà d'un vídeo. És una eina que serveix als astrònoms com una màquina del temps per navegar pels fenòmens còsmics a gran i a petita escala. Des dels cúmuls de galàxies i els buits de la xarxa còsmica fins a la química de les galàxies individuals. Quan s'arriba a l'actualitat, hi ha més de 41.000 galàxies.

8.000 ordinadors treballant alhora

Fins ara no havia estat possible aquesta simulació en gran part per la falta de potència de càlcul dels programes informàtics. Es calcula que per fer la feina d'Illustris un sol ordinador personal hauria trigat 2.000 anys. Per això, els astrònoms n'han fet servir 8.000, treballant en paral·lel, cosa que ha permès rebaixar el temps fins a tres mesos.

L'equip va trigar cinc anys a desenvolupar el programa per fer possible Illustris, que mostra fins a 12.000 milions de píxels i elements de resolució en 3D.

Anar al contingut