Un home diposa el vot en una urna de la regió de Donetsk. (Foto: Reuters)
Un home diposa el vot en una urna de la regió de Donetsk. (Foto: Reuters)
Donetsk

Els Estats Units i Europa rebutgen el referèndum de Donetsk i emplacen els ucraïnesos a les eleccions del 25-M

Els Estats Units i Europa rebutgen el referèndum de Donetsk i emplacen els ucraïnesos a les eleccions del 25-M

Actualitzat

L'est d'Ucraïna vota amb un resultat esperat que el món no vol escoltar. Els principals actors de la comunitat internacional giren l'esquena a un referèndum que qualifiquen d'il·legal mentre que el principal aliat dels russòfons, Vladímir Putin, calla i espera.

Europa i els Estats Units fa dies que avisen que el referèndum organitzat a la regió de Donetsk i a Lugansk és il·legitim, i aquest diumenge, amb les urnes obertes, no han perdut l'oportunitat de tornar-ho a deixar clar.

El Departament d'Estat nord-americà ha emès un comunicat on reitera que el referèndum és il·legal i que suposa un intent de crear divisió i desordre al país. Per això es neguen a reconèixer els resultats.

Els Estats Units també es mostren profundament decebuts amb el paper que ha tingut en aquesta crisi el líder rus, Vladímir Putin, que ha estat incapaç, diuen, d'impedir o retardar la consulta.

Des d'Europa, Alemanya i França han expressat, un cop més, el seu rebuig. El president francès, François Hollande, creu que aquesta consulta no té cap sentit perquè no és legítima.

I des de Kíev, les noves autoritats han fet el seu paper. Rebutgen frontalment el referèndum i el qualifiquen de farsa criminal finançada per Moscou. En un comunicat, el govern ucraïnès afirma que la consulta està inspirada, organitzada i pagada pel Kremlin, que jurídicament no té cap validesa, i que no afectarà la integritat territoral del país. Afegeix, a més, que els organitzadors del referèndum han violat la Constitució i les lleis ucraïneses.

El president rus, Vladímir Putin, de moment manté el silenci i és probable que no es pronunciï fins que es faci públic el resultat del referèndum, aquest dilluns.

Tirar pel dret

Sobre el terreny, les autoritats prorusses que han proclamat la república de Donetsk i Lugansk no fan cas de les advertències internacionals. Preveuen una votació favorable i asseguren que tiraran pel dret. Quan es faci públic el resultat de la consulta, diuen, les tropes del govern de Kíev es consideraran invasores.

El copresident de l'autoproclamada república de Donetsk, Denis Puixlin, assegura que han assumit la responsabilitat i que molt aviat crearan òrgans polítics i militars.

Anar al contingut