Castelló

Un informe conclou que hi ha una "relació directa" entre els sismes i el projecte Castor

L'estudi també revela l'existència d'una falla fins ara no identificada, i que per tant no es va tenir en compte en "l'informe de sismicitat induïda"

Actualitzat

Un informe de l'Institut Geogràfic Nacional conclou que hi ha una "relació directa" entre els prop de 450 sismes que hi va haver a la costa de Castelló el setembre passat i l'activitat del projecte Castor, el magatzem de gas.

L'estudi també revela l'existència d'una falla fins ara no identificada, i que per tant no es va tenir en compte en "l'informe de sismicitat induïda" per determinar la perillositat del projecte.

Tenint en compte la perillositat sísmica de la zona, tot indica, segons l'informe, que la injecció de gas del projecte Castor hauria "accelerat el procés sismotectònic amb acumulació d'esforços".

L'informe de l'Institut Geogràfic Nacional explica que va començar a fer un "seguiment especial" a causa de l'increment diari de l'activitat sísmica al Golf de València, a uns 20 quilòmetres de la costa, davant de Vinaròs, a partir del 5 de setembre de 2013. El 26 de setembre, l'IGN va rebre l'encàrrec de realitzar un informe sobre l'esmentada activitat per part del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

Assegura que des del 1920 fins a l'1 de juny del 2013, el nombre de sismes registrats en aquesta zona va ser de 203, amb una magnitud màxima de 3,3 en l'escala Richter.

Sobre la perillositat de l'emplaçament de la plataforma, va obtenir un valor corresponent al "nivell més baix de perillositat sísmica a considerar en la Normativa Sismoresistent", no obstant això, afegeix, "no es va tenir en compte l'impacte de sismicitat induïda" que caldria estudiar per al cas d'emplaçaments que puguin generar-la.

D'una altra banda, es recorda que del total de prop de 450 sismes registrats al setembre del 2013, tres dels quals van superar la magnitud 4 en l'escala Richter, una quinzena van ser sentits per la població de forma "lleu o molt lleu".

En les seves conclusions l'informe assenyala que l'activitat sísmica registrada no pertany a la de l'anomenada falla d'Amposta, de manera que "es tractaria d'una altra falla no cartografiada", i aconsella que siguin experts geòlegs els qui la identifiquin. 

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut