Barcelona

El relleu de Martínez Sistach a la diòcesi de Barcelona no es farà fins després del 9 de novembre

Fonts eclesiàstiques asseguren a TV3 que el Vaticà no té previst substituir Sistach abans de saber què passa amb la consulta sobiranista

Actualitzat

Dos anys després d'haver presentat la renúncia per jubilació i amb la possibilitat del seu relleu per Antonio Cañizares, l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, sembla cada cop més reforçat en el càrrec. Fonts eclesiàstiques han assegurat a TV3 que el Vaticà no té previst substituir Sistach abans de saber què passa amb la consulta del 9 de novembre.

El portaveu d'Església Plural, Josep Torrens, opina que la diplomàcia vaticana intenta sempre "equilibrar el que és un perfil pastoral amb un perfil d'una persona que lligui amb la sensibilitat majoritària del país" per tal de comprendre aquesta espera fins al 9-N. Tot i admetre que "segurament no és la millor manera d'actuar perquè el perfil d'un bisbe hauria de ser marcadament pastoral", assenyala que el Vaticà "sempre es mou amb aquests paràmetres".

Per la seva banda, el director del programa religiós de TV3 "Signes dels temps", Francesc Rosaura, creu que "a Barcelona hi ha un pla pastoral en marxa, s'estan fent moltes coses i no hi ha una demanda de fidels demanant una substitució". Rosaura cita aquesta "relativa pau eclesial" i la "bona sintonia entre el cardenal Sistach i el papa Francesc" com a elements que fan pensar que la substitució de l'actual arquebisbe va per llarg.

Un d'aquests projectes que hi ha en marxa a la diòcesi és el Congrés Internacional sobre l'Església a les grans ciutats que ha començat aquest dimarts a Barcelona. Fins dijous, teòlegs i sociòlegs d'arreu del món s'hi reuniran per debatre sobre el paper de l'Església en les grans urbs. L'objectiu és dissenyar el nou traçat d'Església urbana, amb diàleg interreligiós, convivència i educació en valors cristians. Per saber de primera mà les conclusions d'aquest congrés, el pontífex té previst rebre Sistach en audiència privada al novembre.

Pel que fa a la seva jubilació, Martínez Sistach no té gens de ganes de plegar. L'arquebisbe de Barcelona se sent còmode en el càrrec i, a més, assegura que de ganes de treballar n'hi sobren. Fa tres setmanes ja va manifestar que se sentia amb forces per continuar des del carrer del Bisbe el seu "servei a l'Església". A més, acaba de ser ratificat fins als 80 anys en un dels seus càrrecs a la cúria vaticana.

Església Plural demana un successor de sensibilitat catalana

Coincidint amb l'obertura del congrés, el col·lectiu Església Plural ha iniciat una campanya de signatures "online" per demanar que el proper arquebisbe de Barcelona sigui una persona de sensibilitat catalana. En una carta dirigida al secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, i al nunci a Espanya, Renzo Fratini, Església Plural adverteix que un arquebisbe "aliè a la cultura catalana" podria fer que "el recel, el desencant i la desconfiança, quan no el rebuig, s'instal·lessin un altre cop en el cor de molts fidels".

El text d'Església Plural fa referència explícita al cardenal Antonio Cañizares, del qual diu que ni ell "ni cap altre prelat d'un perfil semblant poden ser els candidats cridats a ocupar la seu de Barcelona, ni cap altra de Catalunya".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut