Els organitzadors del multireferèndum, en la presentació de les preguntes. (Foto: ACN)
Els organitzadors del multireferèndum, en la presentació de les preguntes. (Foto: ACN)

La Junta Electoral prohibeix el multireferèndum el dia de reflexió i la jornada electoral

Els organitzadors del multireferèndum recorreran al Tribunal Suprem aquesta decisió de la Junta Electoral Central

Actualitzat

La Junta Electoral Central ha decidit prohibir que el dia de reflexió i el dia de les eleccions es pugui fer el multireferèndum convocat per diversos col·lectius. La Junta argumenta que aquesta consulta pot "exercir influència en els electors" per la naturalesa política dels temes que es consulten, a banda del fet que, entre els organitzadors, hi ha un partit polític, la CUP.

Per a la JEC, el caràcter de les preguntes, entre les quals es qüestiona sobre el deute de la Generalitat o la iniciativa legislativa popular, tenen una "indubtable naturalesa política", com demostra, segons l'acord, que PP, PSOE, UPyD, Vox i Cilus s'hi hagin manifestat en contra. Per aquest motiu, la Junta afirma que "les entitats convocants hauran d'abstenir-se de realitzar els dies de reflexió i votació de les eleccions al Parlament Europeu les activitats objecte d'aquesta consulta". En canvi, apunta que, a partir de dilluns, la JEC "no té res a objectar".

Els impulsors recorreran

Els organitzadors del multireferèndum, que ja recullen vots anticipats, recorreran aquesta decisió al Tribunal Suprem i consideren que l'actor de la Junta és un "atac a les llibertats de reunió, d'expressió i participació". De fet, asseguren que, "en cap cas", es plantegen retirar la convocatòria.

Els impulsors de la iniciativa creuen que la decisió d'aquest dimarts és contradictòria amb el fet que la Junta Electoral de Girona es mostrés favorable a la celebració del multireferèndum en entendre que no afectava el normal funcionament de la jornada electoral. L'única condició que va posar la junta provincial és que les meses estiguessin a una distància de 100 metres dels col·legis electorals.

Segons els responsables, aquesta consulta amb múltiples preguntes "en cap cas pretén influir en el sentit del vot dels electors". També asseguren que no tenen voluntat d'intervenir en el procés electoral ni impedir l'accés dels votants als col·legis electorals, "al contrari", sinó que és una crida a la participació ciutadana.

Anar al contingut