El president electe d'Ucraïna, Petró Poroixenko, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
El president electe d'Ucraïna, Petró Poroixenko, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Ucraïna

El futur president d'Ucraïna espera reunir-se amb Putin en la primera meitat de juny

El multimilionari Petró Poroixenko guanya les eleccions amb el 54% dels vots davant el 13% de Iúlia Timoixenko

RedaccióActualitzat

L'empresari Petró Poroixenko, guanyador de les eleccions a Ucraïna, ha afirmat que espera tenir una entrevista amb el president rus, Vladímir Putin, en la primera meitat del mes que ve. "Putin i jo ens coneixem molt bé", ha dit el futur president ucraïnès, que ha afegit que la trobada no s'ha de limitar només a una "encaixada de mans" i que, per tant, cal que es prepari de manera adequada. Ho ha dit en una conferència informativa, en què també ha explicat que no permetrà que l'est d'Ucraïna es transformi amb una altra Somàlia. El pròxim cap d'estat del país ha refermat la seva voluntat d'integració europea i de mantenir Arseni Iatseniuk com a primer ministre. Moscou ja s'ha mostrat disposada al diàleg. 

Poroixenko ha confirmat el seu triomf a Ucraïna en els resultats oficials de les eleccions. Escrutat més del 60% dels vots, l'empresari obté el 54% dels sufragis emesos. Poroixenko s'imposa clarament a la seva màxima rival, l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko, amb un 13% dels vots, seguida del líder del Partit Radical d'Ucraïna, Oleg Liaixko, amb el 8,5%. Si es confirmen del tot aquests resultats, no caldrà recórrer a una segona volta.

36 milions d'electors ucraïnesos estaven cridats a les urnes en unes eleccions convocades enmig d'un clima bèl·lic al sud-est del país. En aquesta zona, una persona va morir i una altra va resultar ferida en un tiroteig a la localitat de Novoaidar, a la regió de Lugansk. També hi va haver incidents a la regió prorussa de Donetsk. Abans de començar la jornada electoral, un fotògraf italià i el seu intèrpret van morir per trets de morter en els enfrontaments entre militars ucraïnesos i els activistes prorussos.

Al sud-est, molts col·legis electorals no van obrir les seves portes i els carrers van estar deserts tot el dia. A la regió de Donetsk, fortament industrialitzada, només van obrir un 20% dels col·legis. I concretament cap col·legi estava en funcionament a la ciutat de Donetsk. A la resta del país, els col·legis electorals van funcionar des de primera hora del matí.

El guanyador

El guanyador és Petró Poroixenko, conegut com "el rei de la xocolata" per les seves empreses de dolços i bombons, un oligarca que va afavorir Maidan des del començament. Les enquestes ja auguraven que seria el candidat amb més possibilitats.

Un cop s'ha perfilat com a guanyador, Poroixenko ha declarat que convocarà eleccions parlamentàries aquest any i que no reconeix l'ocupació de Crimea per part de Rússia.

Putin

Vladímir Putin s'ho mira des de la distància. És cert que ha dit que Rússia vol una Ucraïna estable i que respectarà les decisions dels ucraïnesos. La veritat, però, és que molts analistes diuen que a Rússia no li interessa una Ucraïna gaire estable perquè no li convé que el país pugui prendre decisions de gran transcendència, com ara inclinar-se més cap a la Unió Europea.

Anar al contingut