Sant Joan Despí

La pressió policial entorpeix la celebració del multireferèndum però no l'impedeix del tot

Els organitzadors han decidit reobrir el vot electrònic i convocar una altra jornada de votació

RedaccióActualitzat

La prohibició per part de la Junta Electoral Central i pel Tribunal Suprem que es fes el multireferèndum no ha refredat les ganes de votar de molts ciutadans. La pressió policial, però, ha entorpit les seves intencions sense arribar a impedir-lo del tot. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, confiava aquest matí que el govern català faria complir la llei, un extrem que el conseller Espadaler ha confirmat assegurant que no podia ser d'una altra manera perquè el que diu el Suprem "és de compliment obligat".

Al matí, els Mossos d'Esquadra han aixecat més d'un centenar d'actes administratives contra meses. S'han identificat fins a 500 persones en diferents punts de Catalunya i nou han estat denunciades quan s'han negat a desmontar la mesa. En una desena de casos han impedit la instal·lació d'urnes per la seva proximitat als col·legis electorals. Hores més tard, amb les corresponents ordres judicials, han tornat a les meses i les han anat retirant progressivament. A les sis de la tarda, segons els impulsors de la iniciativa, el 45% de les meses havien estat retirades, la majoria de l'àrea metropolitana de Barcelona.

A Castelló d'Empúries, a més, la policia catalana ha denunciat per desobediència a l'autoritat una de les voluntàries del multireferèndum per tornar a muntar una taula que havien fet retirar anteriorment. Se l'han emportat a la comissaria de Roses però l'han deixat en llibertat amb citació per anar a declarar al jutjat.

En determinats municipis, han estat les policies locals les que han impedit que els promotors del multirreferèndum muntessin les urnes als carrers, per ocupació de la via pública sense permisos municipals. També representants d'alguns partits polítics com UPyD, el PP o Ciutadans han denunciat al llarg del dia diverses meses davant la Junta Electoral.

Els organitzadors han decidit reobrir el vot electrònic i convocar una altra jornada de votació. S'han mostrat "molt tranquils" i convençuts de no haver incomplert la llei electoral ni aquest diumenge ni durant la campanya.

Una atac a la democràcia

Ernest Gutiérrez, portaveu dels organitzadors de la consulta ciutadana, considera la incautació un "cop d'Estat a la democràcia", i assegura que ells no han desobeït la llei perque el recurs contenciós no ha estat resolt."El que hem organitzat nosaltres no influeix en les eleccions europees perque preguntàvem sobre qüestions concretes, i no representants polítics". Gutiérrez ha reclamat també a la Generalitat el seu paper: "No ser com pensen celebrar un referèndum si no accepten la desobediència contra normes ilegítimes".

La prohibició del Suprem és, per alguns ciutadans, difícil d'entendre i no hi veuen contradicció amb la celebració de les eleccions europees. Un altre dels portaveus de la consulta popular, Albert Puy, ha defensat el dret a desobeir la resolució de la Junta Electoral en favor, diu, d'una democràcia més directa i denuncia que s'hagi polititzat. Reconeixen que la retirada de les meses dificultarà l'escrutini i també saber la participació real.

La butlleta del multireferèndum recull quatre preguntes d'àmbits generals i altres de territorials. Qüestions com el pagament del deute, el projecte BCN World o com quina mena d'agricultura o de fonts d'energia volen per al futur. A tot Catalunya s'han instal·lat 276 taules i, amb el 48% de les meses escrutades s'han comptabilitzat prop de 30.000 vots arreu del Principat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut